Gemeente Harderwijk


Duurzame verwarming nieuwbouw Waterfront

11/09/2009

Er is brede steun van partijen die bij de ontwikkeling van het Waterfront zijn betrokken, voor een studie naar verdergaande energiebesparingsmogelijkheden via benutting van onder andere restwarmte uit warmte-/koudeopslag.

De kosten van deze studie, die resulteert in het Masterplan Warmte Koude Opslag Waterfront (totaal ⬠39.500,-), worden door de partijen gezamenlijk gedragen. De provincie Gelderland heeft ⬠19.750,-- subsidie toegekend. Het Dolfinarium, het Consortium (bestaande uit Synchroon, Boskalis en Koopmans TBI bouw) en de gemeente Harderwijk financieren ieder ⬠7.000.

Er wordt onderzocht of en op welke manier de restwarmte van onder andere het Dolfinarium, de warmte die vrijkomt bij de grondwatersanering in het centrum, de restwarmte van de RWZI en nog vast te stellen bronnen, benut kan worden voor de duurzame warmtevoorziening van nieuwbouw in het Waterfront.

Hergebruik van warmte
Installaties en productieprocessen van bedrijven produceren onbedoeld warmte. Ook kan er een warmteoverschot ontstaan uit warmte-/koudeopslag in de bodem. Wanneer bedrijven de opgewekte warmte niet of onvoldoende kwijt kunnen binnen het eigen bedrijf, is er sprake van restwarmte. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om deze restwarmte op te slaan en te transporteren naar plaatsen waar deze extra warmte wel goed gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen, winkels en hotels.

Kansen voor het milieu
Warmtevoorziening uit restwarmte biedt een belangrijke kans voor het milieu. Het bespaart op nieuwe opwekking van warmte uit fossiele brandstoffen en helpt daardoor bij het terugdringen van de CO2- uitstoot. Woningen die worden verwarmd met restwarmte besparen zoân vijftig procent op het gasverbruik.

Januari 2010 zal de studie naar de mogelijkheden van het gebruik van duurzame warmte in het Waterfront zijn afgerond.


____________________