Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Ziek van geur, maar niet gek

25 augustus 2009

Mensen die ziek worden van ongevaarlijke geuren zijn niet gek. Zij nemen die geur namelijk echt anders waar dan andere mensen. De geur wordt sneller gedetecteerd door de hersenen en dieper verwerkt. Wanneer je verwacht ziek te worden van een geur, is het dus mogelijk dat deze geur je ook echt ziek maakt. Dat concludeert NWO-onderzoeker Patricia Bulsing. Zij promoveert op 11 september aan de Universiteit Utrecht.

Zou je favoriete parfum nog net zo lekker ruiken als er met grote letters op stond: 'pas op, parfum kan giftig zijn'? Waarschijnlijk niet. Maar sommige mensen reageren nog heftiger: zij worden echt ziek. Analyses van geurmoleculen en receptoren in de neus hebben vooralsnog niet uit kunnen wijzen waarom mensen ziek kunnen worden van eigenlijk ongevaarlijke geuren. Volgens Patricia Bulsing speelt onze onbewuste waarneming hierin mogelijk een rol. Zij ontdekte bijvoorbeeld dat mensen het idee geur onbewust associëren met ziekte. Bovendien hebben onze eerdere ervaringen grote invloed op de manier waarop onze hersenen de binnenkomende geur verwerken.

Wie zich wel eens ergens ziek aan heeft gegeten, weet dat de geur van dat voedsel daarna even niet meer te harden is. Je associeert dan die geur met misselijkheid. Zo'n zelfde associatie leerde Bulsing ook haar proefpersonen aan. Zij combineerde een geur met een pijnlijke prikkel in de neus. Hierdoor verwachtten de proefpersonen dat een bepaalde geur met pijn gepaard zou gaan.

Niet in je neus, niet tussen je oren, maar in je hersenen

De psychologe bekeek wat er in de hersenen gebeurde zodra mensen een geur roken waarbij zij pijn verwachtten. Met behulp van elektroden op het hoofd kon Bulsing zien dat de proefpersonen de binnenkomende informatie sneller verwerkten wanneer ze pijn verwachtten. Bij een onplezierige geur die met pijn werd geassocieerd was de verwerking van de informatie bovendien ook intenser, de hersenen stoppen dan meer energie in het verwerken van de informatie. Wanneer mensen dus verwachten dat een geur pijn kan veroorzaken, verwerken onze hersenen de geur ook echt anders.

Overheid en industrie die te maken krijgen met mensen die ziek worden van geuroverlast nemen vaak aan dat mensen zich hun ziekte inbeelden. Bulsing laat nu zien dat dit niet het geval is. De onbewuste associatie tussen geur en ziekte wijst erop dat mensen geuren zien als waarschuwingssignalen. Dan is het handig om geur snel en onbewust te kunnen detecteren en analyseren. De kans op vals alarm neemt hierdoor echter wel toe. Volgens Bulsing kan dat systeem dan ook aan de basis liggen van overdreven lichamelijke reacties op geur.

Patricia Bulsing voerde haar onderzoek uit binnen het project 'Chemosensory irritation from disagreeable and agreeable odours: subjective versus objective effects' van Vidiwinnaar Monique Smeets.

..............................

Meer informatie:

* Patricia Bulsing (Universiteit Utrecht, nu werkzaam bij Unilever)
* t.: 010 460 6624, Patricia.Bulsing@unilever.com
* Promotiedatum: 11 september

* Promotor: prof. dr. M.A. van den Hout, co-promotor: dr. M.A.M. Smeets

laatst gewijzigd op 25 augustus 2009