NCRV

Man bijt hond in New York

Roel van Bekkum

Reiki, Chi-Gong en Yoga voor verwerking 9/11

Vrijdag 11 september

18.50 uur, Nederland 2

Man bijt hond vanuit de USA

Spontaan aanbellen bij New Yorkers

Het is vandaag 8 jaar geleden dat het WTC door een terroristische aanslag verwoest werd en zoân 3000 mensen om het leven kwamen. Nog steeds hebben de New Yorkers last van een trauma. Een groep intuïtieve genezers ontdekten dat Reiki, Chi-Gong, Hatha-Yoga en ander âenergy workâ goed helpt bij het verwerken van het trauma van 9/11. In een behoefte om zoveel mogelijk mensen hiermee in aanraking te brengen, ontstond het idee voor âSpark in the Parkâ: Een gratis toegankelijke âenergy-healingâ buiten in een park, waar iedereen die geraakt is door 9/11 kan plaatsnemen op stoelen en klapbedjes om behandeld te worden door diverse âhealersâ. NCRVâs Man bijt hond is bij deze bijeenkomst aanwezig.

Een aantal mensen probeerde 9/11 te verwerken door het zetten van een â9/11 memorial tattooâ. Het zetten van zoân tatoeage hielp de brandweermannen om over een machteloos gevoel heen te komen. Ook was het een manier om hun verloren geliefden zo dicht mogelijk bij zich te houden. âHow much closer can you get, than right on your own body?â Vandaag een portret van drie mannen met hun tattoos.

Hoe reageert een Amerikaan als blijkt dat hij ofwel âthe cigarâ is, of âwith his nose in the butterâ is gevallen? De Babbelbox vraagt New Yorkers dagelijks in Central Park wat zij denken dat Nederlanders bedoelen wanneer uitdrukkingen letterlijk worden vertaald.

In de rubriek Van Uptown naar Downtown reist Man bijt hond deze week door New York en belt spontaan aan bij New Yorkse voordeuren op zoek naar verrassende, ontroerende of opmerkelijke verhalen.

De 43-jarige Fries Frans Zwaagstra is geitenboer en oermens pur sang. Ook Frans, bekend van de dagelijkse soap Frans Anders, gaat naar New York. Door zijn ogen krijgt de kijker New York te zien. Frans is niet wereldvreemd, maar wel een enorme tegenstelling met het kapitalistische, snelle, hippe, hectische New York.

Iemand die de stad New York als geen ander kent is âNYC Geneâ. Als âlate night taxichauffeurâ kent Eugene (Gene) de stad op zijn duimpje, zelfs tot in het duister van de nacht. Deze geboren en getogen New Yorker rijdt al 32 jaar door de stad. âSometimes I feel like a cowboy on a ranch. The cab is my horse and the city is the landâ.

De belevenissen van de Man bijt hond-crew zijn te volgen op www.manbijthond.nl met fotoâs, filmpjes achter de schermen en een speciale blog.