Op voorwaarde dat overheid meewerkt
TU's willen samenwerking uitbouwen
De drie technische universiteiten in ons land (Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente) willen hun samenwerking in de 3TU.Federatie in het belang van de Nederlandse kenniseconomie graag verder intensiveren en uitbouwen. Zij schrijven dat in het vandaag gepubliceerde 'Ontwikkelingsplan 2009-2012' van de federatie. Voorwaarde is wel dat de overheid de gezamenlijke initiatieven van de drie TU's financieel steunt door de federatie op jaarbasis 65 miljoen euro toe te kennen.
Samenwerking en afstemming moeten de TU's aantrekkelijker en waardevoller maken voor studenten, wetenschappers, bedrijven en overheid en daardoor betekenisvoller voor de Nederlandse kenniseconomie en de concurrentiepositie van ons land in de wereld. Dat is een vereiste, wil de Nederlandse kenniseconomie haar ambities waar kunnen maken. In 2002 zochten de TU's na een periode van concurrentie toenadering tot elkaar. In 2004 leverden zij samen een ambitieus sectorplan op, waarin zij aankondigden vóór 2010 een federatie te willen vormen. Het proces van onderlinge afstemming en samenwerking verliep vervolgens zo voorspoedig dat de aangekondigde federatie al begin 2007 tot stand kwam. De federatie nam tal van initiatieven om de krachten van de drie TU's op de gebieden onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie te bundelen.
Plannen
Het is volgens de drie TU's nu zaak de gezamenlijk ingezette activiteiten verder te realiseren en uit te bouwen en samen pal te staan voor de belangen van technologisch Nederland. Zo willen de drie TU's gezamenlijk één onderwijsgemeenschap gaan vormen waarbinnen studenten uit het brede gezamenlijke onderwijsaanbod die onderdelen kunnen kiezen die hen het meest aanspreken, en desgewenst gemakkelijk over kunnen stappen van de ene naar de andere TU (bijvoorbeeld op het schakelmoment tussen bachelor- en masteropleidingen). In dit verband wordt bijvoorbeeld één digitale leer- en werkomgeving gecreëerd voor de drie TU's gezamenlijk en worden virtuele collegezalen ingericht. Op onderzoeksgebied willen de drie TU's het afstemmen van hun onderzoeksportfolio's uitbreiden door naast de al opgerichte vijf gezamenlijke Centres of Competence nieuwe afstemmingsplatforms te creëren, bijvoorbeeld op de gebieden toegepaste wiskunde, logistiek en bouw. Ook zijn zij van plan naast de al in opbouw zijnde zes gezamenlijke Centres of Excellence nieuwe gezamenlijke onderzoekscentra op te richten waarmee ons land zich in de wereld kan onderscheiden. Verder willen zij hun onderzoeksinfrastructuur gezamenlijk op internationaal concurrerend niveau brengen. Dit is nodig om de zogenaamde 'braindrain' tegen te gaan. Ter bevordering van de maatschappelijke en economische benutting van binnen de universiteiten ontwikkelde technologische kennis willen zij de samenwerking met het bedrijfsleven intensiveren en voorop lopen als het gaat om het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid door jonge technologische starters.
Extra middelen
De drie TU's vragen de overheid om de realisatie van hun gezamenlijke plannen financieel mogelijk te maken door jaarlijks de volgende extra middelen hiervoor beschikbaar te stellen:
- 15 miljoen voor het realiseren van één onderwijsgemeenschap en het uitvoeren van diverse nieuwe onderzoeksinitiatieven;
- 40 miljoen voor het op peil brengen en houden van de onderzoeksinfrastructuur;
- 10 miljoen voor het intensiveren van de samenwerking met het bedrijfsleven en het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid op basis van technologische kennis.
Overheidsreactie?
Tot nu heeft de overheid nog geen duidelijk positief antwoord gegeven op de vraag van de drie TU's om extra middelen, hoewel er in de meerjarenramingen van het rijk wel al bedragen voor de 3TU.Federatie weden gereserveerd. De 3TU.Federatie speelt op haar beurt wel actief in op de wens van de overheid om na te denken over een verdergaande vorm van bestuurlijke samenwerking. Daartoe worden succesvolle voorbeelden van samenwerking tussen universiteiten onderling en tussen universiteiten en onderzoeksinstituten elders in de wereld in kaart gebracht en geanalyseerd. De 3TU.Federatie hoopt op basis hiervan binnen afzienbare tijd ideeën te kunnen lanceren voor verdergaande onderlinge bestuurlijke samenwerking en voor verbreding van het afstemmings- en samenwerkingsproces van de drie TU's tot andere technologische hoger onderwijs- en onderzoeksinstituten in ons land. Krachtenbundeling binnen technologisch Nederland is nodig om de concurrentie in de wereld bij te kunnen houden.
Noot voor de redactie,
Technische Universiteit Delft
Technische Universiteit Delft