Ingezonden persbericht
Persbericht
10 September 2009
KRIJGT DENEMARKEN OOK EEN TOP INSTITUUT PHARMA?
Leiden - De Deense Raad voor Strategisch Onderzoek brengt op donderdag 10 september een bezoek aan het Nederlandse Top Instituut Pharma (TI Pharma). Doel van het bezoek is om meer inzicht te krijgen in de unieke Nederlandse aanpak op het gebied van publiek-private samenwerking en de concrete resultaten die door dit instituut worden geboekt. In het verleden heeft Denemarken aangegeven in de Europese Raad TI Pharma als een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking te zien en te overwegen dit Nederlandse voorbeeld na te volgen.
In Denemarken wordt TI Pharma beschouwd als een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking en partnerschap. "Het is ongelooflijk hoe snel TI Pharma zijn naam heeft gevestigd en ook wat het instituut in zijn eerste paar jaren heeft bereikt. Nederland nam het initiatief tot een duidelijke strategie voor innovatief geneesmiddelenonderzoek en de overheid had de moed deze strategie ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Binnen het Europese farmaceutische onderzoek vervult TI Pharma een voorbeeldfunctie voor publiek-private samenwerking en partnerschap", zegt Per Spindler, lid van de Raad van Bestuur van de Drug Information Association (DIA) en directeur van BioLogue/Danish Pharma Consortium (Universiteit van Kopenhagen). (Bron: TI Pharma Jaarverslag 2008)
TI Pharma wil van Nederland een Europese hotspot maken voor innovatief farmaceutisch onderzoek. Willem de Laat, Managing Director van TI Pharma: "We zijn erg blij dat wij onze ervaringen kunnen uitwisselen en samen kunnen werken met andere Europese landen die op topniveau publiek-private samenwerking in de life sciences en de gezondheidszorg willen stimuleren, met als doel de belangrijkste vraagstukken in de volksgezondheid aan te kunnen pakken."
De Deense Raad voor Strategisch Onderzoek is opgericht in 2004 als een vernieuwing binnen het Deense stelsel van onderzoeksfinanciering. De Raad bestaat uit een Bestuur en zeven programmacommissies. Binnen de Raad heeft strategisch onderzoek een sterke internationale dimensie, met Deense wetenschappers die nauw samenwerken met de beste internationale onderzoekers.