Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Na klacht van Milieudefensie en bondgenoten: Wereldbank zet rem op investeringen palmolie

Amsterdam, 10 September 2009 - De Wereldbank stopt voorlopig met investeringen in de omstreden palmoliesector. President van de Wereldank Robert Zoellick reageerde daarmee gisteren op een oproep van lokale en internationale milieuorganisaties. Aanleiding is een reeks omstreden leningen aan palmolie-gigant Wilmar door de IFC bank, een onderdeel van de Wereldbank. Milieudefensie en haar zusterorganisaties rapporteerden in 2007 misstanden op Wilmar- plantages in het Indonesische Kalimantan bij het ombudsmanloket van de bank. Milieudefensie is blij dat de bank de problemen eindelijk serieus neemt.

In de gister bekend geworden brief, die dateert van 28 augustus, kondigde Zoellick aan de strategie van de bank in de palmoliesector te herzien. Een audit van de interne waakhond (1) van de bank concludeerde eerder dat bij de gewraakte leningen aan Wilmar 'commerciële belangen allesoverheersend waren'. Milieu- en sociale richtlijnen werden daardoor met voeten getreden. Tot een nieuwe strategie voor de sector is ontwikkeld, zal de Wereldbank 'geen enkele nieuwe lening' voor palmolieplantages meer goedkeuren, aldus Zoellick in zijn brief.

Milieudefensie vindt het besluit van de Wereldbank een stap in de goede richting. 'Milieudefensie wijst er al jaren op dat investeringen in palmolieplantages leiden tot grootschalige ontbossing en het schenden van mensenrechten,' zegt Geert Ritsema, campagneleider Milieu en Globalisering bij Milieudefensie. 'We zijn blij dat de Wereldbank dit nu ook erkent en maatregelen treft om verdere schade aan mens en natuur te beperken. We roepen de Nederlandse banken op dit goede voorbeeld te volgen.'

De groeiende expansie van oliepalmplantages zorgt nu voor wijdverspreide kap van oerwouden en veenbossen, torenhoge CO2 -emissies en landroof van inheemse gemeenschappen. Milieudefensie dringt al jaren aan bij de Nederlandse banken om zich in te zetten tegen deze onduurzame werkwijze die ten koste gaat van mens en milieu. De Rabobank, Fortis en ABN Amro zijn al jaren investeerders van Wilmar. Nederland is de grootste importeur van palmolie in Europa. Palmolie wordt niet alleen gebruikt als voedingsmiddel, maar in toenemende mate ook als biobrandstof voor auto's. Die inzet van biobrandstoffen wordt ten onrechte gezien als oplossing voor het klimaatprobleem, terwijl het in feite juist bijdraagt aan de wereldwijde klimaatverandering.

Tegelijk met het nieuws over het besluit van de Wereldbank werd gisteren bekend dat de Engelse Advertising Standards Authority (ASA) een advertentie heeft verboden waarin palmolie wordt omschreven als 'duurzaam geproduceerd'. De uitspraak van de ASA volgt na een klacht van de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.

(1) Compliance, Advisory and Ombudsman Office (CAO)