9-09-2009
Onderwijs en zorgpartners maken nieuwe afspraken over zorgadviesteams
Onderwijs en zorgpartners in Apeldoorn hebben de afgelopen maanden nieuwe afspraken gemaakt over de samenwerking in de zorg aan leerlingen in het voorgezet onderwijs. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant dat op donderdag 10 september om 11:45 uur wordt ondertekend in het Apeldoornse Stadhuis.
Dit convenant voor de zorgadviesteams (ZAT) is een vervolg op het convenant dat partijen in 2005 sloten. In het nieuwe convenant zijn de beleidsontwikkelingen op het terrein van het onderwijs en de zorg aan jongeren meegenomen. Het gaat daarbij om de ontwikkelingen rond passend onderwijs, terugdringen voortijdig schoolverlaten en op gemeentelijk terrein om de centra voor Jeugd en Gezin, de Verwijsindex, en het Veiligheidshuis.
Doel van de samenwerking
Algemeen doel van de samenwerking tussen de partijen is het snel aanpakken van gesignaleerde problemen bij leerlingen door effectieve en efficiënte begeleiding te realiseren. Basis daarbij zijn de schoolgebonden zorgadviesteams die op alle VO scholen, aangesloten bij Stichting Leerlingenzorg Apeldoorn en regio, functioneren. De onderwijs-zorgstructuur voor het VO wordt afgestemd op de onderwijs-zorgstructuur voor het basis- en het middelaarberoepsonderwijs en op de lokaal bestaande zorgstructuren.
In het convenant zijn resultaatgerichte afspraken over de werkwijze, verantwoordelijkheden en rollen van de partners binnen de onderwijs-zorgstructuur vastgelegd. Zo is vastgelegd dat de ZAT's werken volgens de kwaliteitscriteria die landelijk zijn ontwikkeld, zorgleerlingen worden gemonitord en bij overgang naar een andere school zorgvuldig worden overgedragen.
Verantwoordelijkheden
De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijsproces. Scholen, gemeente en zorgpartners werken samen aan de ontwikkeling van ondersteuningsmogelijkheden voor leerlingen en ouders. De gemeente heeft vanuit haar verantwoordelijk voor het lokale sociaal beleid de regisserende rol. De overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van 1 jaar, met het voornemen dit jaarlijks stilzwijgend te verlengen. De voortgang van de afspraken en de effectiviteit van de werkwijze worden gemonitord en jaarlijks besproken in de gemeentelijke stuurgroep Jeugd, waarna eventuele verbeteringen in de werkwijze aangebracht worden.
Noot voor de redactie/
Gemeente Apeldoorn