To Serve and Protect wint deel van kort geding - gaat in hoger beroep


Stichting Aanpak Overlast Amsterdam moet deel aanbesteding Straatcoaches opnieuw doen

AMSTERDAM, 20090910 -- De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA), die de aanbesteding voor het leveren van straatcoaches in Amsterdam per 1 oktober a.s. heeft gegund aan Trigion, zal een deel van de aanbesteding opnieuw moeten doen. To Serve and Protect, het Amsterdamse beveiligingsbedrijf dat het straatcoachconcept ontwikkelde, straatcoaches opleidt en sinds 2006 leverde aan de SAOA, spande succesvol een kort geding aan tegen de SAOA vanwege onduidelijkheden in de aanbestedingsprocedure.

To Serve and Protect (TSAP) scoorde in de aanbesteding lager dan Trigion op de onderdelen 'kwaliteit' en 'prijs'. Dat Trigion een lager uurtarief offreerde dan TSAP is nu duidelijk, maar To Serve and Protect zet vraagtekens bij de manier waarop punten werden toegekend op het onderdeel `kwaliteit'.

Marvin Irion, directeur van To Serve and Protect, licht toe: "Hoe kan Trigion positiever dan wij beoordeeld worden op kwaliteit, terwijl het bedrijf nog nooit straatcoaches heeft ingezet? Bovendien heeft To Serve and Protect de afgelopen jaren aantoonbaar kwaliteit geleverd en is de overlast in stadsdelen waar de straatcoaches worden ingezet aanzienlijk gedaald. Op prijs leggen we het misschien af, maar op kwaliteit niet. We hebben altijd prettig gewerkt in diverse stadsdelen binnen de gemeente Amsterdam maar we voelen ons nu door de SAOA, die als opdrachtgever fungeert, in onze naam en eer aangetast door hun bewering dat onze kwaliteit te wensen overlaat. We voelen ons gedwongen ons te verweren, want dit kan ik mijn jongens echt niet uitleggen."

To Serve and Protect in beroep tegen uitspraak
Ondanks dat To Serve and Protect het gelijk deels aan zijn kant kreeg van de rechter, gaat het beveiligingsbedrijf in beroep tegen de uitspraak. Volgens de wet horen aanbestedingsprocedures duidelijk, transparant en non-discriminatoir te zijn. De rechter oordeelde dat de SAOA wat dat betreft in gebreke is gebleven op het onderdeel ´kwaliteit´, maar TSAP vindt dat er in de hele aanbesteding fouten zijn gemaakt.
"Er zijn ter zitting zaken aan het licht gekomen die aantoonbaar niet kloppen," aldus directeur Marvin Irion. `Wij zijn FRED (Flexibel, Respectvol, Eerlijk en Duidelijk) en het enige wat we willen is dat de SAOA dat ook is. We hebben een hekel aan ondoorzichtig handelen, dus gaan we door tot de onderste steen boven is. De hele aanbesteding moet over."

Over To Serve and Protect
Sinds 2006 levert To Serve and Protect straatcoaches in diverse Amsterdamse stadsdelen. Het Amsterdamse beveiligingsbedrijf is de geestelijk vader van het straatcoaching: een succesvolle manier om overlast op straat tegen te gaan, gebaseerd op de onorthodoxe werkwijze waarmee de TSAP-beveiligers in 2002 de criminaliteit en overlast op Amsterdamse NS-stations wisten te beteugelen. To Serve and Protect werd opgericht in 1996 door Marvin Irion en Erwin Oudkerk. Het bedrijf beschikt over zowel het kwaliteitscertificaat NEN ISO 9001:2008 als het Keurmerk Beveiliging en is een ECABO-erkend leerbedrijf.

To Serve and Protect
www.toserveandprotect.nl
www.straatcoach.nl
www.destraatcoach.nl