Bouwconvenant aanpak jeugdwerkloosheid
De bouw is de eerste sector die jeugdwerkloosheid sectoraal aanpakt. Dat kan omdat gemeenten de beschikking hebben over ruim 150 miljoen euro jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vooral in de bouw is dit noodzakelijk. Hoewel het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid voorspelde dat er in de bouw 50.000 banen op de tocht staan, gaan de komende jaren ook 25.000 mensen met (vroeg)pensioen. "Deze cijfers kun je niet zo maar van elkaar aftrekken. " Zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. "Maar duidelijk is dat veel kennis en ervaring verloren gaat als er nu onvoldoende jongeren opgeleid kunnen worden om de sector in te stromen. Wij hebben die jongeren straks heel hard nodig op de bouwplaats."
In het convenant worden afspraken gemaakt voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Met een loonkostensubsidie kunnen bedrijven leerwerkplekken en stageplekken vrijmaken zodat jongeren in staat worden gesteld hun diploma te halen.
De details van het convenant worden nu uitonderhandeld. FNV Bouw hoopt op korte termijn een handtekening te kunnen zetten onder de afspraken.
FNV Bouw