Raad van State


donderdag 10 september 2009
10.00 uur
Zitting over de melding die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van het asfaltproductiebedrijf van Dura Vermeer aan de Energieweg in Nijmegen. Hiermee wordt het voor het bedrijf onder meer mogelijk om maximaal
1.400 uur per jaar asfalt te produceren. Dit was 1.000 uur. Ook mag de puinbreker voortaan maximaal 73.500 ton per jaar verwerken. Verder mogen de productie-uren in de nachtperiode flexibel worden gebruikt. De vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer en de vereniging Dorpsbelang Hees vinden dat de uitbreiding negatieve milieugevolgen heeft en dat daarom niet met een melding had mogen worden volstaan, maar een vergunning had moeten worden aangevraagd. (zaaknummer 200808697/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Spijkenisse om een vrijstelling te verlenen aan MEC B.V. voor een medisch centrum aan de Pascalweg in Spijkenisse. Het gaat om een kliniek voor oogheelkunde. De kliniek wil zich vestigen op een perceel dat volgens het bestemmingsplan is bedoeld voor handels- en bedrijfsdoeleinden. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling geweigerd, onder meer omdat de kliniek volgens hem niet onder deze beschrijving valt en er verder geen ruimte is binnen de gemeente voor een alternatieve locatie. Verder verwacht het gemeentebestuur parkeeroverlast. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart 2009 een eerder beroep van de kliniek gegrond verklaard. Naar haar oordeel is er geen sprake van strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur komt tegen dit oordeel in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de kliniek komt in hoger beroep. Zij vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat zij zich aan de Pascalweg mag vestigen. (zaaknummer 200903029/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Maarssen heeft verleend aan Eneco Energie Infra Urecht voor het vervangen van vier hoogspanningsmasten (nummers 10, 12, 16 en 17) langs de A2 ter hoogte van Maarssenbroek. Een bestaande mast (nummer 11) wordt weggehaald en de vier masten worden verhoogd en verplaatst. De masten worden maximaal 50 meter hoog en komen verder van woningen en een kinderboerderij te liggen. Een aantal inwoners van Maarssen vreest onder meer dat elektrisch geladen fijnstofdeeltjes hun gezondheid aantasten. De rechtbank in Utrecht heeft in maart 2009 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903051/1)

12.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Aan- en bijgebouwen, Wonen en Mantelzorg' van de gemeente Arnhem. Dit plan heeft betrekking op de woonbestemmingen in bijna alle bestemmingsplannen in Arnhem. In het plan is de regeling voor aan- en bijgebouwen bij woningen versoepeld. Verder maakt het plan bijzondere woonvormen, zoals huisvesting voor mensen met een beperking, in de woningen mogelijk. De Samenwerkende Ondernemers Steenstraat (SOS) vreest vooral voor de komst van een verslavingskliniek van het Leger des Heils, het zogenoemde Domus-project, in de Steenstraat. Het bestemmingsplan zou dit mogelijk maken. Verder is een aantal inwoners van Arnhem bang voor de ruimtelijke gevolgen van de wijzigingen in de bestaande bestemmingsplannen. Zij vinden dat het provinciebestuur goedkeuring had moeten onthouden aan het bestemmingsplan, omdat niet onderzocht is welke locaties geschikt zijn voor bijzondere woonvormen. (zaaknummer 200806242/1)

14.15 uur

Zitting over de kapvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor de kap van 26 bomen aan de noordzijde van het Olympiaplein. Het dagelijks bestuur heeft de vergunning verleend vanwege de herinrichting van het plein. De stichting Belangenbehartiging Bewoners en Ondernemers Oud-Zuid vinden dat het dagelijks bestuur de vergunning had moeten weigeren, omdat zij vrezen dat de luchtkwaliteit ter plaatse zal verslechteren. Verder leidt de kap tot verdere verstening van de omgeving, aldus de stichting. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807531/1)