Ingezonden persbericht
---
Persbericht
Utrecht, 7 september 2009
BALKENENDE OP WERKBEZOEK IN DE WATERLINIE
Premier Balkenende bezoekt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op donderdag 10 september. Hij doet dit in verband met de crisis- en herstelwet. De premier bezoekt er een aantal projecten tussen de Plofsluis in Nieuwegein en Fort Vuren bij Gorinchem.
De premier komt in de Linie projecten bekijken die in een vergevorderd planstadium zijn of waarvan de uitvoering al gestart is. Deze projecten zijn door het kabinet bekrachtigd in het Pact van Rijnauwen (2008). Rijk en provincies hebben eind vorig jaar reeds E 70 mln beschikbaar gesteld in het kader van de Nota Ruimte. Een snelle uitvoering van de projecten is goed voor de stimulering van de economie, zoals de crisiswet beoogt. En het past in het streven van het kabinet naar een Mooi Nederland.
De minister-president start zijn werkbezoek bij de Plofsluis in Nieuwegein. Door het opblazen van dit betonobject, dat uniek is in de wereld, kon het Amsterdam-Rijnkanaal worden afgedamd. Bij de Plofsluis wordt nu een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ontwikkeld.
Daarna bekijkt premier Balkende de herstelwerkzaamheden van Fort Honswijk. Dit bijzondere torenfort uit 1841 onder Houten diende om de Lek te bewaken. Het fort is, zoals veel forten in Waterlinie, na het verliezen van zijn militaire functie in een slechte bouwkundige toestand geraakt. In het omliggende gebied (Eiland van Schalkwijk) wordt de recreatieve infrastructuur in het open landschap, dat zo kenmerkend is voor de Linie, verder ontwikkeld.
Het werkbezoek gaat verder met een tocht over de Diefdijk, een belangrijke dijk bij het onder water zetten van de Waterlinie. Het is nog steeds een primaire waterkering. Deze dijk is samen met Munnikenland van groot belang voor de waterbeheersing. De Diefdijk wordt de komende jaren versterkt.
In Munnikenland, het gebied rond slot Loevestein, wordt de aanstaande dijkverlegging gecombineerd met natuurontwikkeling en ontwikkeling van de Linie-elementen (forten, dijken, inundatievelden).
Het oude inundatiesysteem van de waterlinie helpt zo mee om de gevolgen van klimaatverandering in goede banen te leiden, bijvoorbeeld door rekening te houden met het draagvermogen van ons landschap en zo duurzaam wonen te stimuleren.
Premier Balkenende beëindigt zijn werkbezoek met een vaartocht over de Waal tussen Fort Vuren en Slot Loevestein. Daarna is er op fort Vuren ruimte voor gesprek van de premier met bestuurders uit het Liniegebied en met de pers.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. In 1999 werd het gebied aangewezen als Nationaal Project en is inmiddels ook één van de 20 Nationale Landschappen. Het Nationaal Project, waarin veel publieke en private partijen samenwerken, heeft als doel om dit typisch Nederlandse landschap met het behoud van de aanwezige kernkwaliteiten verder te ontwikkelen door nieuwe functies aan de objecten en het omliggende gebied te geven.
Pact van Rijnauwen
In het Pact van Rijnauwen zijn afspraken gemaakt over het programma en prioritering, inzet van de instrumenten, bestuurlijke samenwerking en de uitvoeringsorganisatie. Het programma (2008-2011) omvat 150 projecten en er is zo'n 150 miljoen euro mee gemoeid.
Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma zijn zes gebiedsontwikkelingsprojecten die de hoogste prioriteit hebben. Dit zijn Vechtstreek-Noord , Rijnauwen-Vechten, Linieland, Lingekwartier/ Diefdijk, Munnikenland en Land van Heusden en Altena. Ook worden drie recreatieve verbindingen over het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd.
---
Noot voor redacties
NIET VOOR PUBLICATIE
Voor meer informatie:
Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie
Rob Zakee : r.a.zakee@minlnv.nl
030 239 9020 M 06 549 648 29
www.hollandsewaterlinie.nl
MEDEDELING RVD VOOR REDACTIES
Bij het bezoek van de premier aan alle projecten zijn diverse momenten voorzien voor schrijvende en visuele media.
Voor media die het hele bezoek willen bijwonen of bij meerdere projecten willen aansluiten, is vervoer beschikbaar.
Donderdag 10 september 2009
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Start: 10.30 uur Locatie: De Plofsluis (Vuilcopsekanaaldijk, Nieuwegein)
Fort Honswijk: 11.30 -12.00 uur
Via Diefdijk naar Fort Vuren: 12.00-12.50 uur
Boottocht bij Fort Vuren: 12.50-13.30 uur
Bijeenkomst met bestuurders en pers op Fort Vuren: 13.30-14.15 uur
Nadere informatie over de verschillende onderdelen van het bezoek bij Paul van Nunen (Rijksvoorlichtingsdienst), tel.: 070-3564114 / e-mail: p.nunen@minaz.nl.
Accreditatie is mogelijk tot uiterlijk maandag 7 september 2009, 15.00 uur via a.hess@minaz.nl.
Hierbij graag vermelden: naam, medium, telefoonnummer, om welk(e) project(en) het gaat, en of er prijs wordt gesteld op vervoer.
Een synopsis van de Crisis- en herstelwet is te vinden op: http://www.regering.nl/Actueel/Persberichten_ministerraad/2009/juli/03/Kabinet_stelt_Crisis_en_herstelwet_vast/Samenvatting_Crisis_en_herstelwet
EINDE