SGP


10 - 09 - 09 | Staatsrechtelijke faux pas van Van der Laan

SGP: staatsrechtelijke faux pas van Van der Laan

De SGP zit niet te wachten op een onderzoek naar de kosten massa-immigratie. Niet omdat die kosten niet bekend mogen worden, maar omdat er al "stapels onderzoeken op de plank liggen." Kees van der Staaij: "We kunnen ons zo zachtjesaan wel afvragen wat het kost om overal de kosten van te berekenen."
De SGP vind wel dat minister Van der Laan de indruk een misser beging door de indruk te wekken bepaalde vragen om politieke redenen niet te willen beantwoorden. "Politieke afwegingen mogen geen afbteuk doen aan de grondwettelijke informatieplicht, een hoofdpijler van ons parlementaire stelsel."

---

Debat kosten immigratie
Van der Staaij
10 september 2009

De vragensalvoâs van het lid Fritsma over de kosten van immigratie hebben nogal wat losgemaakt. Er is na beantwoording een wat schimmige situatie ontstaan. Het is goed dat wij daar vandaag over kunnen spreken. Er liggen stapels antwoorden op allerlei gedetailleerde vragen keurig bij de Kamer. Maar in de toelichting heeft de minister tegelijk de indruk gewekt dat bepaalde vragen opzettelijk niet helemaal beantwoord zijn. Hoe zit het nu: zijn de vragen volgens het kabinet nu wel of niet beantwoord?

Het mag duidelijk zijn dat het kabinet aan haar grondwettelijke informatieplicht heeft te voldoen, ook als dat weerzin wekt. Politieke afwegingen mogen geen afbreuk doen aan deze hoofdpijler van ons parlementair stelsel. Wel kan een beroep op natuurlijke belemmeringen gerechtvaardigd zijn. Tot het onmogelijke is niemand gehouden. Sommige gegevens zijn simpelweg niet beschikbaar. Maar dat is een ander verhaal, dat is geen ontduiking van een informatieplicht. Vraag is dus: in hoeverre zijn er nu gegevens om politieke redenen niet in de antwoorden terecht gekomen? Zijn dat op het gebied van V&W bijvoorbeeld de kosten ten gevolge van extra filevorming, die eerder door het CPB wel werden genoemd?

Voor de SGP-fractie is uitgangspunt dat er geen reden is om geheimzinnig te doen over de kosten van massa-immigratie. Het helpt niet als we bijvoorbeeld niet willen weten hoe groot overtegenwoordiging van allochtonen in de criminaliteitscijfers is. Wegkijken is geen oplossing. Dat is juist schadelijk omdat het de indruk wekt, dat we de problemen niet onder ogen willen zien. Bovendien geldt: er is geen onderwerp te verzinnen, waarover niet allerlei kosten- en batenplaatjes circuleren. Wat de waarde daarvan precies is, is weer iets anders. Gastvrijheid voor bijvoorbeeld mensen die om hun geloof vervolgd worden in een land als Iran, heeft naar onze overtuiging bijvoorbeeld ook een belangrijke immateriële waarde. Inderdaad: niet alles is op geld waardeerbaar.

Maar het kan wel helpen bij toekomstige beleidskeuzes om de rekensom onder ogen te zien over economische migratie naar Nederland, de beleidskeus om gastarbeiders naar Nederland te laten komen met soms een grote culturele afstand tot de Nederlandse samenleving, Dat bleek ook uit het CPB onderzoek dat in 2003 is uitgevoerd. Uit die berekeningen kwamen richtinggevende, inhoudelijke conclusies. Bijvoorbeeld dat immigratie geen belangrijke ontlastende factor voor de overheidsfinanciën kan zijn en geen compensatie kan bieden voort oplopende kosten wegens vergrijzing.

Over immigratie liggen al stapels onderzoeken op de plank. Denk alleen al aan de studie van het CPB. Iedereen kan daarin lezen dat massale immigratie financieel geen pretpakket is. We kunnen ons zo zachtjes aan wel afvragen wat het kost om overal de kosten van te berekenen. Het lijkt ons veel zinniger en belangrijker voor toekomstig beleid om gericht te kijken waar er nu nog gaten zitten in onze wetenschap, dan op zoek te gaan naar de ultieme berekening van de kosten per allochtone inwoner, met alle methodologische en morele discussies van dien. Ziet de minister die gaten?

Het uitschrijven van nieuw onderzoek verhult nogal eens het onvermogen daadwerkelijk maatregelen te treffen. Met name op het gebied van gezinsvorming en -hereniging moet nu echt meer gebeuren. Vandaag was dat zelfs uit de mond van oud-minister Vermeend te horen. Het aantal importbruiden zal moeten dalen, zeker als het gaat om mannen die hun vrouwen menen te kunnen dumpen. Kortom: wij hebben geen nieuwe onderzoeken nodig, om aan te dringen op een strenger toelatingsbeleid en een steviger integratiebeleid. Wanneer kunnen we van het kabinet concrete plannen verwachten?