Zonde om weg te gooien
Nieuwsbericht | 10-09-2009
Het ontwikkelen van een systeem waarmee voedsel dat in de
voedingsmiddelenindustrie over is, gebruikt kan worden in maaltijden
van het Leger des Heils. Daarvoor reikte minister Verburg van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gisteren een cheque van 25.000
euro uit.
Het Leger des Heils krijgt regelmatig goed voedsel aangeboden dat
'over' is. Toch kan het Leger dat voedsel niet altijd gebruiken.
Bijvoorbeeld omdat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft, en het
niet meteen verwerkt kan worden in de geplande maaltijden. Om
aangeboden voedsel toch te kunnen verwerken, ontwikkelt Wageningen
Universiteit nu een geavanceerd distributiesysteem.
Minister Verburg biedt een cheque aan aan het Leger des Heils
200 euro per gezin
Het distributiesysteem is volgens minister Verburg een initiatief dat
goed past in haar streven om de verspilling van voedsel tegen te gaan.
Verburg: "Op dit moment gooien industrie en consumenten per jaar voor
bijna 4 miljard euro aan voedsel weg. Ik wil dat dat in 2015 20 %
minder is. Dat bespaart 800 miljoen euro per jaar; 50 euro per
persoon! Dat is jaarlijks 200 euro voor een gemiddeld gezin!"
Ideeën
Bij het nuttig gebruiken van overschotten in de
voedingsmiddelenindustrie, moet voedselveiligheid natuurlijk wel
gewaarborgd blijven. Toch wil minister Verburg graag horen welke
onhandige en overbodige regels geschrapt zouden kunnen worden. "Mijn
e-mailbox en mijn deur staan wagenwijd open voor mensen die ideeën of
concrete voorstellen hebben over het wegnemen van goedbedoelde maar
onhandige regels", aldus Verburg.
Minister Verburg krijgt een rondleiding door de keuken van het Leger
des Heils.
Na het uitreiken van de cheque kreeg minister Verburg een rondleiding
door de keuken van het Leger des Heils.
Meer informatie
* Nota Duurzaam Voedsel
Minister Verburg bezoekt het Leger des Heils (foto: René de Gilde).
Zie ook
* Duurzaam voedsel (dossier)
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit