VU medisch centrum

Luc Albert nieuwe programmadirecteur GPS

9 september 2009

De in het zuiden van Nederland geboren Luc Albert, woont alweer jaren in Amsterdam. Toch werkte hij de afgelopen zes-en-een-half jaar in Sittard in het ziekenhuis van de toekomst, het Orbis Medisch Centrum. Albert was er chief information officer. "De informatietechnologie en de project- en processinrichting zijn totaal vernieuwend. Het is het enige ziekenhuis in Nederland met een volledig digitaal elektronisch patiëntendossier (EPD)."

Albert studeerde hogere energiefysica aan de Universiteit van Nijmegen. "De vraag naar het ontstaan en het wezen van de wereld hield mij gedurende mijn studie bezig." Albert wilde niet verder in het onderzoek. Evenmin ambieerde hij een managementfunctie. Daarom besloot hij na zijn studie in de ICT verder te gaan. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, want zijn volgende functies behelsden stuk voor stuk het managen van organisaties en processen. Bij VUmc is Albert sinds enkele maanden programmadirecteur GPS (geïntegreerd patiëntensysteem). In plaats van te spreken over het EPD of GPS heeft Albert het liever over het invoeren van een procesgerichte organisatie. "Door alle processen binnen een ziekenhuis vanuit de patiënt gedacht in te richten, zijn we uiteindelijk pas echt klantgericht bezig. Onze bedrijfsprocessen moeten dus in dienst staan van de klant."

Ideale situatie
Over bedrijfsprocessen in een multidisciplinair werkende organisatie rondom de patiënten van VUmc had Tracer al eerder een interview met Albert voor de rubriek marktwerking. Het eerste wat Albert in zijn nieuwe functie heeft gedaan, is het formeren van werkgroepen met mensen uit de organisatie rond verschillende onderwerpen. Albert: "Te samen moeten de werkgroepen antwoord geven op de vraag: hoe moet een geïntegreerd patiëntensysteem eruit zien? Telkens belicht een werkgroep eerst de huidige situatie en vervolgens kijken zij naar de ideale situatie, als sprake zou zijn van een volledig digitale werkwijze."
De eerste die van start ging was de werkgroep informatievoorziening. Hoofd sectie analyse bij ICT Dick Piket leidt de werkgroep. Albert: "Wat er uit volgt is in ieder geval een pakket met eisen aan de interne organisatie. Concrete resultaten dus." Dat geldt ook voor de tweede werkgroep: het primaire proces van zowel kliniek als polikliniek. Hoogleraar interne geneeskunde Mark Kramer leidt de werkgroep. En zo zijn er zes werkgroepen.

Draagvlak
Een tweede stap van Albert is het informeren van de organisatie over wat er allemaal mogelijk is opdat afwegingen en keuzes gemaakt kunnen worden. Omdat Sittard de processen allemaal goed op orde heeft, is Albert met een busje met twee leden van de raad van bestuur en anderen van VUmc in juli op pad gegaan naar zowel Sittard als Maastricht. "In Maastricht is de ICT min of meer dezelfde als in Sittard, maar de implementatie is totaal verschillend. In Maastricht zijn alle processen op een centraal niveau beschreven met behulp van extern ingehuurde consultants. Sittard heeft alleen de grote lijnen centraal vastgelegd. De implementatie is daar voornamelijk met mensen uit de eigen organisatie gedaan. Er wordt dus veel aan de afdelingen overgelaten." Belangrijk is dan wel dat afdelingen elkaar niet onbedoeld gaan tegenwerken omdat zij elkaars belangen bijvoorbeeld niet kennen. "Ondanks dat risico, meen ik dat een manier van werken meer draagvlak krijgt als afdelingen zelf bijdragen aan de implementatie."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer