A&F Agrotechnology & Food Innovations
10 sep 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group
In opdracht van het Leger des Heils is woensdag 9 september officieel
het project âVoedselbesparing en -benutting in beeldâ gestart, waar
Wageningen University and Research Centre in participeert. Het doel
van dit project is om een optimale matching van input en output te
krijgen, zodat overtollig, kwalitatief goed voedsel uit de
levensmiddelenindustrie gebruikt kan gaan worden voor de duizenden
maaltijden die het Leger dagelijks uitreikt. De taak van Wageningen UR
binnen het project is onder meer om kennis boven tafel te krijgen en
deze vervolgens tot een systeem te modelleren.
Binnen âVoedselbesparing en benutting in beeldâ wordt door Wageningen
UR met name gericht op:
- de ketenanalyse: hoe ziet de keten er nu uit?
- de inventarisatie van (potentiële) reststromen
- het maken van de matching (zowel modelmatig als in de praktijk)
tussen de vraagkant en de aanbodkant. De vraagkant is de hoeveelheid
uit te leveren maaltijden en de aanbodkant is zowel de hoeveelheid
gratis aangeboden producten als de producten die commercieel
bijgekocht moeten worden.
Een van de focusgebieden van Wageningen UR is duurzame voedselketens.
Al geruime tijd en continu wordt gewerkt aan het terugdringen van
voedselverspilling, zowel in onderzoek als projecten (nationaal en
internationaal). De plannen van het Leger des Heils sluiten nauw aan
bij het beleid van minister Verburg om de voedselverspilling terug te
dringen en daarmee dus ook bij een van de focusgebieden van Wageningen
UR. Het ministerie van LNV financiert samen met het Leger des Heils en
enkele partners het project.
Andere deelnemende partijen zijn INHolland, Stichting Kenniscentrum
Maatschappij en Religie, de Ketencoach, toeleverende bedrijven en
instellingen die afnemen.