A&F Agrotechnology & Food Innovations


10 sep 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

In opdracht van het Leger des Heils is woensdag 9 september officieel het project âVoedselbesparing en -benutting in beeldâ gestart, waar Wageningen University and Research Centre in participeert. Het doel van dit project is om een optimale matching van input en output te krijgen, zodat overtollig, kwalitatief goed voedsel uit de levensmiddelenindustrie gebruikt kan gaan worden voor de duizenden maaltijden die het Leger dagelijks uitreikt. De taak van Wageningen UR binnen het project is onder meer om kennis boven tafel te krijgen en deze vervolgens tot een systeem te modelleren.

Binnen âVoedselbesparing en benutting in beeldâ wordt door Wageningen UR met name gericht op:

- de ketenanalyse: hoe ziet de keten er nu uit?
- de inventarisatie van (potentiële) reststromen
- het maken van de matching (zowel modelmatig als in de praktijk) tussen de vraagkant en de aanbodkant. De vraagkant is de hoeveelheid uit te leveren maaltijden en de aanbodkant is zowel de hoeveelheid gratis aangeboden producten als de producten die commercieel bijgekocht moeten worden.

Een van de focusgebieden van Wageningen UR is duurzame voedselketens. Al geruime tijd en continu wordt gewerkt aan het terugdringen van voedselverspilling, zowel in onderzoek als projecten (nationaal en internationaal). De plannen van het Leger des Heils sluiten nauw aan bij het beleid van minister Verburg om de voedselverspilling terug te dringen en daarmee dus ook bij een van de focusgebieden van Wageningen UR. Het ministerie van LNV financiert samen met het Leger des Heils en enkele partners het project.

Andere deelnemende partijen zijn INHolland, Stichting Kenniscentrum Maatschappij en Religie, de Ketencoach, toeleverende bedrijven en instellingen die afnemen.