Hoogheemraadschap Delfland
Persbericht van het Projectbureau Delflandse Kust

Hervatting werkzaamheden kustversterking

Nu het strandseizoen bijna voorbij is, worden vanaf half september 2009 de werkzaamheden voor het versterken van de kust hervat. Deze herfst en winter werken het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat aan de kust van Monster, Ter Heijde en Kijkduin. Er wordt zand opgespoten voor de nieuwe duinen en het strand. Vervolgens vinden werkzaamheden plaats om de duinen en het strand opnieuw in te richten, waaronder het verlengen van de strandopgangen, het aanleggen van kabels en leidingen voor paviljoens en het planten van helmgras.

Planning

Hervatting werkzaamheden kustversterking In de tweede helft van september start de Combinatie Delflandse Kust (Van Oord & Boskalis) met zand opspuiten tussen strandopgang Schelppad en Molenslag in Monster. Daarna wordt het werk vervolgd bij Ter Heijde. Tweede helft november wordt waarschijnlijk gestart met het versterken van het eerste deel van Kijkduin, bij de boulevard en het Deltaplein. Naar verwachting zijn al deze werkzaamheden met het begin van het volgende strandseizoen, 1 april 2010, afgerond.

Tijdens de lente of zomer van 2010 wordt vervolgens alleen gewerkt op het noordelijke strand van Monster, tussen Schelppad en Watertoren. Tot slot worden in de herfst- en winterperiode 2010-2011 de duinen en het strand verbreed bij Ockenburg en het Kijkduinpark. Bij het Westduinpark wordt alleen het strand verbreed. Uiterlijk eind 2011 zijn alle werkzaamheden afgerond en is de Delflandse kust voor de komende vijftig jaar veilig.

Mogelijke overlast

Uiteraard proberen Rijkswaterstaat en Delfland de hinder voor recreanten zo veel mogelijk te beperken. Bij het recreëren in zee wordt geadviseerd om afstand te bewaren tot het werkgebied en het baggerschip. Verder ontstaat bij het opspuiten van zand gevaar voor drijfzand. Daarom wordt op de plaatsen waar zand wordt opgespoten tijdelijk 200 tot 500 meter strand afgezet. Het werkgebied is te passeren via de duinen. De overige delen van het strand blijven toegankelijk. Vanwege zandopspuitingen of werkzaamheden aan de strandopgang kan een strandopgang tijdelijk niet toegankelijk zijn. Met de hulpdiensten vindt afstemming plaats, zodat zij weten hoe het strand bereikbaar is.

Nieuwe situatie

Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat versterken sinds eind 2008 de Delflandse Kust. Bij 's-Gravenzande, Ter Heijde, Monster en Kijkduin worden de duinen aan de zeezijde dertig tot zestig meter verbreed. Deze extra duinen worden een aantal meter lager dan de huidige duinen. Alleen bij Ter Heijde worden het nieuwe duin twee tot drie meter hoger. Daarnaast wordt een nieuw breed strand aangelegd en wordt de zeebodem vlak voor de kust opgehoogd. Hiermee verdwijnen de strandhoofden (ook wel Delflandse hoofden, strekdammen of golfbrekers genoemd) geheel of gedeeltelijk onder het zand. Dit heeft invloed op de stroming in de zee. Zwemmers dienen daarom na de werkzaamheden rekening te houden met veranderingen in de stroming.