Gemeente Abcoude


Gemeenteraad Abcoude spreekt zich wederom uit vóór Vecht en Venen

Tijdens de raadvergadering van 3 september 2009 sprak de voltallige gemeenteraad van Abcoude zich wederom uit vóór de herindelingsvariant Vecht en Venen oftewel een herindeling van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen.

De raad voelt zich gesterkt in dit standpunt door de uitkomsten van het Financieel Onderzoek Herindelingsvarianten Vecht en Plassengebied, dat in opdracht van de staatssecretaris is verschenen, als ook de notitie Samenwerken of Samenvoegen van de gemeenten Loenen, Breukelen en Maarssen, als het rapport Berenschot 'Perspectief. Huis op orde.' over de ambtelijke, bestuurlijke en financiële situatie van de gemeente Maarssen.

De raad wijst een fusie tussen Abcoude en De Ronde Venen af ook al komt deze variant financieel als sterkste naar voren uit het Onderzoek Herindelingsvarianten Vecht en Plassengebied. Abcoude samen met de Ronde Venen voldoet namelijk niet aan de randvoorwaarden: optimale bestuurskracht, duurzaamheid en robuustheid, en kan daarnaast op volstrekt onvoldoende politiek en maatschappelijk draagvlak in de gemeente Abcoude rekenen.

Financieel onderzoek Op donderdag 14 mei 2009 gaven de verschillende fracties van de Tweede Kamer aan twijfels te hebben of er wel voldoende draagvlak is voor de herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen. Voor de staatssecretaris was dat aanleiding het voorstel aan te houden en te onderzoeken of er andere vormen van herindeling mogelijk zijn die op meer draagvlak bij de gemeenten kunnen rekenen.

De staatssecretaris heeft financieel onderzoek laten doen naar de volgende herindelingsvarianten: herindeling gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen (het huidige wetsvoorstel Vecht en Venen); herindeling gemeenten Breukelen en Loenen; herindeling gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen; herindeling Abcoude en De Ronde Venen; herindeling gemeenten Breukelen, Abcoude en Loenen (BAL).

De resultaten van dit financiële onderzoek zijn eind augustus naar de betrokken gemeenten gestuurd. Uit dit onderzoek blijkt de financiële startpositie van de variant Abcoude met De Ronde Venen als beste uit de bus te komen (3e positie op de financiële ranglijst van gemeenten in de provincie Utrecht). Daar staat echter tegenover dat de varianten Breukelen met Loenen, of de variant Breukelen, Loenen en Maarssen slecht scoren, zowel op de uiteindelijk positie op de financiële ranglijst van Utrechtse gemeenten (respectievelijk 18e en 27ste) als qua belastingdruk. De variant Vecht en Venen komt sterk uit de bus. Dit komt door de sterke(re) financiële positie van De Ronde Venen en de middenpositie van Breukelen. Deze herindelingsvariant blijkt goed te zijn voor een 8e plaats.

Breukelen, Loenen en Maarssen doen ook een eigen onderzoek De gemeentesecretarissen van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen doen daarnaast een eigen onderzoek. In dit onderzoek wordt gekeken of een herindeling Breukelen, Loenen en Maarssen dan wel een variant waarbij de heringedeelde gemeenten Breukelen en Loenen niet vrijblijvend samenwerkt met de gemeente Maarssen mogelijk is. De voorlopige resultaten van dit onderzoek was ook eind augustus klaar. Op 15 september aanstaande gaat er een definitief voorstel naar de drie colleges van de betreffende gemeenten.

Vervolggesprek met de staatssecretaris Op 2 september hebben de vijf gemeenten weer een bezoek gebracht aan de staatssecretaris. De afvaardiging vanuit de gemeenten bestond uit: de burgemeester en een wethouder en maximaal twee raadsleden. De gemeente Abcoude werd vertegenwoordigd door burgemeester Jan Streng, wethouder Jobke Vonk-Vedder en de raadsleden Piet Kooiman (CDA) en Hans van Kessel (GroenLinks). Vanuit de provincie ging de gedeputeerde mee. In dit gesprek zijn de verschillende onderzoeken besproken en volgde er van de staatssecretaris een toelichting op het onderzoek van het ministerie.

In deze bijeenkomst zette de staatssecretaris wederom de randvoorwaarden uiteen. Verder gaf zij aan dat Vecht en Venen de terugval optie blijft als uit dit onderzoek geen variant komt die èn de bestuursproblematiek in de regio oplost èn kan rekenen op meer draagvlak.

De betrokken gemeenten hebben nog tot half oktober de tijd om een definitief standpunt in te nemen. De gemeenteraad van Abcoude zal op 15 oktober een definitief standpunt innemen. In januari 2010 zal de Tweede Kamer een definitief besluit over het, al dan niet, aangepaste wetsvoorstel nemen.

Meer informatie: U vindt meer informatie over het herindelingsproces op deze website onder Projecten, Herindeling. U kunt daar ook de diverse onderzoeken downloaden.


---

10 september 2009

grieppandemie