DBC Onderhoud

Eén derde ziekenhuizen aangesloten op grouper 10-09-2009 08:09

Eén derde ziekenhuizen aangesloten op grouper Per begin september zijn 27 ziekenhuizen aangesloten op de grouper en 7 ICT-leveranciers. Dertig ziekenhuizen zijn inmiddels aangemeld. Daarmee ontwikkelen de aansluitingen op de grouper zich conform verwachting voor de implementatie van DOT. Een aandachtspunt is het aansluiten van zelfstandige behandel klinieken op de grouper.

Het is belangrijk dat alle instellingen voor het einde van het jaar zijn aangemeld bij de grouper en proefdraaien hebben afgerond. Koploperinstellingen zijn inmiddels aan het testen, waarvan er een aantal in de eindfase van het proefdraaien zijn aanbeland. Instellingen die het proefdraaien hebben afgerond, kunnen gegevens aan de grouper aanbieden met een ingangsdatum vanaf 1 juli 2009 voor de vergelijking tussen de productie binnen het huidige DBC-systeem en DOT.

Â

Sinds 24 augustus is de definitieve DOT-productstructuur beschikbaar. Vanaf dat moment is de grouper gevuld met de zorgproducten volgens de in april 2009 bestuurlijk vastgestelde DOT-productstructuur. Deze productstructuur vormt ook de basis voor de normtijdallocatie en tariefberekening van dit najaar. Met deze versie van de productstructuur kan een instelling meteen beginnen aan de volgende fase van het proefdraaien (deze fase wordt ook wel aangeduid als D2). Een instelling maakt dan gebruik van de grouper om inzicht te krijgen in de nieuwe productstructuur en de eigen productie in de nieuwe productstructuur, nààst de huidige DBC-productstructuur. DBCâs geopend vanaf 1 juli 2009 kunnen aan de grouper worden aangeboden. Er kan gestart worden met het aanbieden van de eigen data zodra aansluiting op de grouper is voltooid en alle stappen van het proefdraaien met de grouper zijn doorlopen.

In DOT is het valideren van een DBC niet meer nodig is. In het nieuwe systeem wordt vooraf geen DBC meer gedefinieerd. In plaats daarvan wordt een zorgproduct achteraf automatisch afgeleid uit onder meer de diagnose en de behandeling. Dit afleiden gebeurt met de grouper.

Â

Een zorginstelling stuurt data, bestaande uit data over de diagnose, zorgactiviteiten en eventuele add-ons, zoals dure medicijnen, beveiligd via het internet. De grouper stuurt de afgeleide declarabele producten voorzien van een keurmerk naar de zorginstelling terug. Daarna voorziet de zorginstelling de declarabele producten van een prijs en kunnen deze worden gedeclareerd, normaliter bij de verzekeraar. Daarnaast stuurt de zorgaanbieder de informatie naar het DBC Informatie Systeem (DIS). Dit is van groot belang voor het samenstellen van betrouwbare toekomstige DBC-zorgproducten. In de grouper zelf wordt niets opgeslagen, afgezien van meer technische gegevens zoals de verwerkingstijd van de aanvraag.

De grouper is een landelijk beschikbare webservice, gehost door CSC. Deze organisatie verzorgt ook de hosting van het door Nictiz geïntroduceerde Landelijke Schakel Punt (LSP) voor uitwisseling van medische gegevens in het Landelijke EPD. De veldpartijen hebben afgesproken om alle curatieve zorginstellingen in Nederland die DBC's registreren en declareren gaan deze grouper gebruiken.

Â

Aanmelden grouper
Zorginstellingen moeten zich bij DBC-Onderhoud aanmelden om aangesloten te worden op de grouper. Na het invullen en opsturen van dit aanmeldformulier krijgt de contactpersoon aanmelding bericht van de vervolgstappen. Voorafgaand aan de aanmelding is het verstandig om eerst de aanmeldingsprocedure door te nemen.