Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)
PERSBERICHT
ROVER vindt prijsstijging strippenkaart te hoog
Reizigersvereniging ROVER is het niet eens met de aangekondigde prijsstijging van de strippenkaarten met 4,3%. De tarieven in het openbaar vervoer stijgen aanzienlijk meer dan de kosten van het autorijden en dat is een zeer negatieve ontwikkeling. ROVER vindt bovendien dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen in het oplossen van de slechte financiële situatie van de vervoersbedrijven en niet de rekening bij de reiziger moet neerleggen.
Eerder was er sprake van een mogelijke prijsstijging van strippenkaarten met 6,6%. Dit was opgebouwd uit een verhoging van 4,3% kostenstijging en 2,3% "compensatie voor reizigersverlies". Het laatste betekent dat de klant meer moet betalen omdat er door de hoge prijzen minder mensen met de bus zullen reizen. Dit beleid staat lijnrecht tegenover het idee dat reizen met de bus aangemoedigd zou moeten worden en kon dan ook rekenen op verzet van ROVER. De reizigersvereniging schreef half augustus een brief aan de staatssecretaris met een negatief advies over de voorgenomen plannen.
De prijsverhoging komt voort uit financiële problemen waar vervoersbedrijven sinds de invoering van de marktwerking mee kampen. Vervoersbedrijven moeten een concessie winnen door voor een bepaald gebied een voordelige dienstregeling aan te bieden. Hierdoor vragen de vervoerders een te laag bedrag, bovendien is er sprake van toenemende kosten voor loon en brandstof. ROVER ziet de verantwoordelijkheid vooral bij de rijksoverheid en pleit voor een hogere financiële tegemoetkoming en betere afspraken tussen overheid, concessieverleners en vervoersbedrijven. Daarbij moet vooral worden gelet op kwaliteit van het busvervoer in plaats van financieel voordeel.
Na het negatieve advies van ROVER heeft de staatssecretaris de "compensatie voor reizigersuitval" geschrapt, waardoor de tariefsverhoging van de strippenkaarten nog 4,3% bedraagt. ROVER vindt dit bedrag nog steeds te hoog. De consumentenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met slechts circa 1%. Dat de vervoerbedrijven het financieel moeilijk hebben is vooral te wijten aan een bezuiniging van de rijksoverheid op haar bijdrage aan de exploitatie van het openbaar vervoer. Die rekening wordt nu bij de reiziger neergelegd, waardoor de bus zichzelf uit de markt prijst.
Pagina geplaatst: 8 september 2009