Gemeente Beverwijk


Hoge respons op briefactie mantelzorgers Beverwijk

De gemeente Beverwijk wil graag haar mantelzorgers beter leren kennen. Daarom ontvingen alle inwoners in juni een brief om meer mantelzorgers, hun achtergrond en behoefte aan ondersteuning in beeld te krijgen. Ook wil de gemeente het ondersteuningsaanbod van diverse organisaties bij de mantelzorgers in beeld brengen en haar waardering laten blijken voor het belangrijke werk van de mantelzorger. Maar liefst 376 mensen hebben het antwoordformulier ingevuld opgestuurd of via deze site gereageerd. Tachtig procent van de aanmelders was nog niet bekend bij één van de organisaties die in Beverwijk mantelondersteuning aanbiedt.

De reacties gaven een goed inzicht in de achtergrond van mantelzorgers in Beverwijk. Ruim 53% zorgt meer dan 15 uur per week voor hun naaste en dit zijn merendeels vrouwen. Het grootste deel zorgt voor een ouder (40%), voor een partner (29%) of voor een kind (10%) en de grootste groep mantelzorgers is in de leeftijd van 50-64 jaar (35%). Veel mensen zorgen voor iemand met een lichamelijke beperking (28%), Alzheimer of dementie (20%). Een deel van de mantelzorgers (35%) combineert de zorgtaak met een betaalde baan.

Jonge mantelzorgers
Ook een aantal jonge mantelzorgers heeft gereageerd, een groep die zich niet zo snel meldt bij reguliere aanbieders van mantelzorgondersteuning. De gemeente Beverwijk wil in haar beleid de komende jaren specifiek aandacht geven aan deze moeilijk te bereiken groep. De gemeente onderzoekt in samenwerking met Tandem mantelzorgondersteuning hoe ze het beste met jonge mantelzorgers in contact kunnen komen.

Attentie
In de komende periode wordt contact opgenomen met de mensen die op het antwoordformulier hebben aangegeven graag in contact te willen komen met Tandem mantelzorgondersteuning of een andere organisatie die ondersteuning aan mantelzorgers biedt. Ook wordt het Tandem nieuwsblad voor mantelzorgondersteuning toegezonden aan mensen die dit specifiek hebben aangegeven. Deze week wordt aan alle 376 mensen die gereageerd hebben, een bloemenbon opgestuurd. Een klein gebaar waarmee de gemeente Beverwijk direct haar waardering wil laten blijken voor het belangrijke werk dat een grote groep burgers op het gebied van mantelzorg verricht.