Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 8 september 2009

Gedupeerde beleggers vaker naar de rechter

Beleggers die tijdens de financiële crisis zijn gedupeerd door toedoen van hun bank of adviseur, stappen vaker naar de rechter. Dat stelt William Schonewille, advocaat bij het Haagse kantoor BarentsKrans, in een speciale uitgave van het tijdschrift Beleggers Belangen over de gevolgen van de val van Lehman Brothers.

"Het aantal gedupeerden dat zich oriënteert op een zaak, neemt toe en ook het aantal zaken neemt toe", zegt Schonewille, gespecialiseerd in financieel recht. "Tot nu toe was schikken de meest gebruikte manier om geschillen over claims op te lossen. Maar dat is veranderd. Banken zijn nu minder bereid tot schikken. Voorheen was de helft een schikking en de helft een rechtszaak. Nu is 90% een rechtszaak."

Lehman Brothers
Schonewille komt aan het woord in een special van Beleggers Belangen die op vrijdag 11 september verschijnt. Beleggers Belangen is hét onafhankelijke tijdschrift voor de actieve belegger in Nederlandse aandelen. Het tijdschrift komt met de special ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Hoewel de kredietcrisis al een jaar eerder was losgebarsten, vormde het faillissement van Lehman op 15 september 2008 waarschijnlijk toch het belangrijkste moment uit deze crisis.

Zwarte dag
Voor de gehele economie, maar zeker ook voor beleggers, was de val van Lehman een zwarte dag. In Nederland kelderde de toonaangevende AEX-index in de weken na het faillissement van 385 naar 250 punten. In de periode tussen oktober 2008 en maart 2009 verloren tienduizenden gewone particuliere beleggers tienduizenden tot honderdduizenden euro's op de aandelenbeurs. Een jaar na dato vertoont de wereldeconomie weer tekenen van herstel en zijn de wereldwijde aandelenbeurzen weer aan een stijging begonnen. Een mooi moment dus om terug - en vooruit - te kijken door middel van een special.

Inhoud van de special
In een inleidend artikel geeft Beleggers Belangen een cijfermatige analyse van de aanloop, de ondergang en de nasleep van het faillissement van Lehman Brothers. In een achtergrondartikel wordt uitgelegd welke fouten de Amerikaanse Centrale Bank heeft gemaakt, met als de grootste misser dat de Fed de ontwikkelingen op de huizen- en aandelenmarkt in dit decennium volkomen ten onrechte heeft genegeerd.

Over de gevolgen van de huidige economische crisis voor de strategie die particuliere beleggers moeten voeren, laat Beleggers Belangen twee internationale topbeleggers aan het woord. Jim Rogers en Marc Faber vertellen over de risico's en kansen voor beleggers in de wereld na de val van Lehman Brothers. Daarnaast wordt belicht dat er ook dicht bij huis bedrijven zijn die ondanks de crisis 'gewoon' blijven doorgroeien, zoals fietsenfabrikant Accell.

Natuurlijk komen ook de gevolgen voor de Nederlandse belegger uitgebreid aan de orde. Jan Maarten Slagter van de VEB vertelt waarom de banken in zijn ogen hebben gefaald in hun zorgplicht tegenover beleggers. Beleggers Belangen sluit af met een essay over de risico's van een nieuwe financiële crisis en haalt daarbij een bekend citaat aan over bankiers: "Als je ze maar touw genoeg geeft, knopen bankiers zichzelf - en ons erbij - iedere keer weer op."

Noot voor de redactie (