Ingezonden persbericht


persbericht

Amsterdam, 6-9-2009
Redactie Felix & Sofie
www.felix-en-sofie.nl

Een week lang filosoferen op locatie
Amsterdams filosofisch café Felix & Sofie bestaat 10 jaar!

Felix & Sofie bestaat 10 jaar. Om dat te vieren komt het filosofisch café van 8 september t/m 15 september naar u toe. Met filosofische debatten op locatie, van de banlieu tot het Barlaeus. De slotavond vindt plaats in Felix Meritis. Met medewerking van o.a. Ahmed Marchouch, Willem Schinkel, Inez de Beaufort, Maarten Doorman en Rik Smits. Ontmoetingen die vonken geven. En wie weet ook licht scheppen.

Elke derde dinsdag van de maand organiseert het Amsterdamse filosofische café Felix & Sofie een programma in Felix Meritis. In september viert zij haar 10e verjaardag. Een mooie aanleiding om stil te staan bij de activiteiten van Felix & Sofie van de afgelopen tien jaar en éénmalig een feestelijke vorm te geven aan de diversiteit van de thema's die elke maand in het Amsterdams filosofisch café aan bod komen. Daarom organiseert Felix & Sofie een week lang een kroegentocht voor het eigen vaste publiek, maar vooral ook voor andere geïnteresseerden. Want filosoferen gebeurt niet alleen in de grachtengordel maar overal in Amsterdam. En is niet alleen voor ingewijden maar kan iedereen inspireren.

Van 8 september tot en met 15 september organiseert Felix & Sofie in samenwerking met een verschillende organisaties een week lang diverse programma's op een zevental locaties: de Poldermoskee, SOOP: ontmoetingscentrum voor ouderen, De Nederlandse Bank, het VU medisch centrum, Canvas op de 7e, Artis, en het Barlaeus Gymnasium. De programma's hangen inhoudelijk nauw samen met de locaties waar zij plaats vinden. De activiteiten starten aan het einde van de middag of vinden 's avonds plaats. Hieronder een overzicht van de festiviteiten rondom de verjaardag van Felix & Sofie:

Dinsdag 8 september Poldermoskee: DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST; FILOSOFEREN IN DE VOORSTAD

Woensdag 9 september SOOP: OUD & WIJS?

Donderdag 10 september De Nederlandse Bank: OP NAAR DE VOLGENDE CRISIS

Vrijdag 11 september VU medisch centrum (restaurant): IN THE HOUSE OF GOD

Zaterdag 12 september Canvas op de 7e: RECHT OP ROES

Zondag 13 september Artis: HET ONTSTAAN VAN DE MENS DOOR TAAL

Maandag 14 september Barlaeus Gymnasium: BILDUNG OF KRITISCHE BURGER?

Dinsdag 15 september Felix Meritis: VERRASSEND FELIX & SOFIE Informatie per programma:

Dinsdag 8 september; 18.30 uur

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST: FILOSOFEREN IN DE VOORSTAD + Iftar maaltijd

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. Stadsdeel Slotervaart Locatie: POLDERMOSKEE
Adres: Jacques Veltmanstraat 463

Met Ahmed Marcouch, Willem Schinkel, Femke Kaulingfreks, Ludo Keizer en Michael Merry

Of het nu over muziek, kleding of het schoonheidsideaal gaat: jongeren zijn dominant in het bepalen van de populaire cultuur. Maar waarom horen we zelden jonge stemmen in het publieke en politieke debat? In de voorstad groeien veel meer jongeren op dan in de binnenstad. Daarmee biedt Slotervaart een enorm reservoir aan ideeën en idealen. Hoewel niet altijd geliefd bij de gevestigde orde, representeren zij het beste en het slechtste van de jeugd tegelijk.

Op 8 september vindt in De Poldermoskee een avond over idealisme en gedrevenheid in de voorstad plaats. Wat beweegt jongeren om zich maatschappelijk, religieus of materieel te ontwikkelen? Welke kansen laten ze liggen en welke kansen grijpen ze met beide handen? Jongeren, bewoners, filosofen en bestuurders aan het woord over de wijk, het leven en de toekomst. Met ruimte voor grootspraak en kleine daden, grote idealen en stille dromen.

Meer informatie: Stijn Sieckelinck 06 - 415 43 770; smackelinck@yahoo.com en Willemine Willemse 06 - 144 33 989; willeminewillems@gmail.com

Woensdag 9 september, vanaf 16.30

OUD & WIJS?

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. Stichting Ontmoetingsruimte voor en door Ouderen in de Plantage- Weesperbuurt (SOOP) Locatie: De SOOP
Adres: Kerkstraat 124 hs

'Wijsheid komt met de jaren'; iedereen heeft het wel eens horen zeggen. Maar is het ook waar? Felix & Sofie gaat daarover in gesprek met de vrijwilligers van de SOOP. Wat betekent het om ouder te worden? Word je echt wijzer als je ouder wordt? En zo ja, wat kunnen jongeren van nu leren van ouderen? Hoe ontstaat de generatiekloof? Is de generatiekloof altijd min of meer dezelfde of hebben de ouderen en jongeren van nu een andere kloof te overbruggen dan de ouderen en jongeren van 60 jaar geleden?

De middag begint met een column van SOOP bezoeker Roelie Westerbeek en wordt gevolgd een socratisch gesprek onder leiding van Ellen ter Gast.

Meer informatie: Ellen ter Gast 06 - 215 91 317; ellentergast@yahoo.com

Donderdag 10 september, vanaf 17.00

OP NAAR DE VOLGENDE CRISIS boekpresentatie & debat Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. De Nederlandse Bank Locatie: Bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank
Adres: Achtergracht 4

Met Henk Brouwer, Casper van Ewijk, Olav Velthuis, Liesbeth Noordegraaf-Eelens en Ewald Engelen

Muzikaal intermezzo met het Recessielid door Aafke Romeijn

We waren net gaan geloven dat financiële crises definitief tot het verleden behoorden. Van termen als subprime mortgages of kredietderivaten had nog nooit iemand gehoord. Tot het najaar van 2007. De architectuur van de financiële markten bleek geen rotsvast bouwwerk maar een kaartenhuis. De hele wereld schrok zich rot. Banken vielen om, spaarders vreesden voor hun geld, en megalomane reddingsoperaties moesten een totale implosie van de financiële wereld voorkomen. Tot dusver onaantastbare bankiers trokken het boetekleed aan.

Econome en filosofe Liesbeth Noordegraaf-Eelens en econoom en socioloog Olav Velthuis schreven 'Op naar de volgende crisis. Over het verleidend vermogen van de financiële markt'. Zij geven geen economische verklaring van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd, maar bieden een sociologische en filosofische verklaring van de crisis en betogen dat er geen sprake kan zijn van 'eens maar nooit meer'. Is er met de ondermijning van de geloofwaardigheid van centrale bankiers tevens sprake van een failliet van de economie als wetenschap?

Meer informatie: Marjolijn Voogel 06 - 20604421; marjolijn.voogel@gmail.com

Vrijdag 11 september, van 16.30-18.00

IN THE HOUSE OF GOD

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. VU Medisch centrum Locatie: VU MEDISCH CENTRUM personeelsrestaurant
Adres: de Boelelaan 1117, begane grond ziekenhuis

Met Inez de Beaufort en Frans Meulenberg

Wat kunnen we leren van de wijze waarop ethische kwesties worden getoond in cultuur en media? Hoe moet de moderne hulpverlener omgaan met patiënten die zich laten informeren door televisie en internet?

Inez de Beaufort, hoogleraar medische ethiek aan het ErasmusMC en wetenschapsjournalist Frans Meulenberg buigen zich samen met het ziekenhuispersoneel over medisch ethische kwesties zoals die ons worden voorgeschoteld in populaire ziekenhuisseries als House en ER, films over pandemieën en de film Wit en het boek The House of God.

Inez de Beaufort en Frans Meulenberg doen onderzoek naar de rol van verhalen in de medische ethiek. Ook staan ze binnen de medische wereld bekend als schrijversduo en auteurs van als 'Altijd Vandaag: dementie in de literatuur', een medische thriller 'Fataal Gewicht' en het toneelstuk 'Clemence en Hans; twee mantelzorgers.

Meer informatie: Ellen ter Gast 06 - 215 91 317; ellentergast@yahoo.com en Philip Romer filomed@chello.nl ; 06 - 108 58 54

Zaterdag 12 september, van 15.00-18.00

RECHT OP ROES

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. Canvas
Locatie: CANVAS op de 7e
Adres: 7e verdieping Volkskrantgebouw, Wibautstraat 150 (zij-ingang)

Met o.a. Maarten Doorman en Roel Bentz van den Berg, Kasper van Royen, Erik van Ree en Michiel Leezenberg

We hebben alles in de hand. We monitoren onze terroristen, we houden de ontwikkeling van onze kinderen bij in het kinddossier en de kans op medische missers wordt verkleind door het zorgdossier. Daarnaast wordt steeds beter in kaart gebracht wat de instandhouding van ons lichaam tegenwerkt: niet roken - natuurlijk -, niet te veel drinken, geen slechte vetten en vooral veel bewegen! Maar hebben wij niet het recht er een potje van te maken? Moet alles wel zo gestroomlijnd en gecontroleerd? Waarom mag er niets meer misgaan? Waarom mogen we niet langer wegzakken in vergetelheid? Hebben wij geen recht op roes?

Met de maatregelen van de overheid om over de gezondheid en gedrag van haar burgers te waken, maar ook de groeiende neiging van mensen zelf risico's zoveel mogelijk uit hun leven te bannen, riskeren we het verdwijnen van de roes. In Canvas op de 7e houden verschillende sprekers een pleidooi voor zowel de drugsgeïnduceerde als de creatieve roes, de liefdevolle en de seksuele roes, de esthetische en de religieuze roes de roes. In de pauze kunt u zich laven aan bedwelmende drankjes een aansluitend wordt gezorgd voor een speciaal roesopwekkend driegangenmenu met wietgerookte paling, paddoquiche en choco-mousse met en lijntje. Reserveren voor het diner: 020 - 7163817 Meer informatie: Lisa Doeland 06 - 434 65 249; lisa.doeland@gmail.com; en Willemine Willems 06 - 144 33 989; willeminewillems@gmail.com

Zondag 13 september, vanaf 19.30

HET ONTSTAAN VAN DE MENS DOOR DE TAAL

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. Artis
Locatie: Artis, Planetarium
Adres: Plantage Kerklaan 38

Met: Rik Smits

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat de verschillen tussen mens en dier veel kleiner zijn dan we altijd dachten. Het belangrijkste verschil lijkt nu het gebruik van taal te zijn. Het ontstaan van het taalvermogen is echter een mysterie, zo onbenaderbaar dat het in kringen van taalkundigen ruim een eeuw lang taboe bleef. Pas gedurende de laatste tien jaar komt daar heel voorzichtig wat verandering in.

In zijn boek 'Dageraad' laat taalkundige Rik Smits zien hoe ons taalvermogen in de evolutie ontstaan moet zijn. Anders dan we gewoonlijk aannemen, is dat niet ontstaan als communicatiemiddel, hoewel het dat daarna wel werd. Taal zoals wij dat kennen is ook veel jonger dan we denken, niet meer dan tien- tot vijftienduizend jaar oud. Het ontstaan ervan was de aftrap voor de ontwikkeling van alles wat wij nu cultuur noemen en zette in onze geest een verhelderingsproces in gang dat zich nog steeds lijkt te ontwikkelen.

Meer informatie: Hans Kennepohl 06 - 140 24 420; h.kennepohl@mixedup.org en Philip Romer 06 - 108 58 54; filomed@chello.nl

Maandag 14 september; 20.00

BILDUNG OF KRITISCHE BURGER?

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. het Barlaeus gymnasium Locatie: Barlaeus gymnasium
Adres: Weteringschans 31

Met Katja Bego, Rob Knoppert, Arie Olthof, Ad Verbrugge (onder voorbehoud) en Emiel Wilms

Falende onderwijshervormingen, instortend Studiehuis, afgebrande leraren of leerlingenprotesten tegen de 1040-uren norm. Het voortgezet onderwijs is altijd in het nieuws. Het belang ervan is dan ook groot in onze steeds meritocratischer samenleving. Maar vergeten we in de stroom van berichten en vernieuwingen niet waar het eigenlijk om gaat? Wat willen we dat de middelbare school haar leerlingen bijbrengt?

In het Barlaeus benaderen we de problematiek vanuit filosofisch perspectief: wat moet de functie zijn van onderwijs in de huidige samenleving? Moeten scholen leerlingen zoveel mogelijk inwijden in een bestaande cultuur waardoor ze zonder problemen hun plek in de samenleving zullen vinden? Of moet de school hen de middelen aanreiken om zich te ontwikkelen tot oplettende, maatschappijkritische burgers, dat wil zeggen: volwaardige deelnemers aan de democratie? Tussen de klassieke zuilen van de aula van het Barlaeus Gymnasium gaan filosofen met elkaar in debat over het nut van een klassieke opleiding, Bildung, Beter Onderwijs en de school als samenleving-in-het-klein.

Meer informatie: Marjolijn Voogel 06 - 206 044 21; marjolijn.voogel@gmail.com en Willemine Willems 06 - 144 33 989; willeminewillems@gmail.com

Dinsdag 15 september, vanaf 19.30

VERRASSEND FELIX & SOFIE

Organisatie: Felix & Sofie i.s.m. Felix Meritis
Locatie: Felix Meritis
Adres: Keizersgracht 324

Met: Frank en Maarten Meester en (oud)redactieleden Lisa Doeland, Erno Eskens, Ellen ter Gast en Hans Kennepohl en ook: Hans Harbers, Marc Schuilenburg en Désirée Verweij

De vrolijke en de wijze
De afsluiting van de week vindt plaats in Felix Meritis dat Felix & Sofie al jaren elke derde dinsdag van de maand de gelegenheid geeft om haar publiek met haar programma's te ontvangen. Terug op locatie blikken we terug op een ongetwijfeld enerverende en inspirerende week. Maar ook evalueren we onze taak als filosofisch café.

Waarom is Felix & Sofie 10 jaar geleden opgericht? Wat wil Felix & Sofie bereiken en heeft ze dat ook bereikt? Aan de ene kant wil Felix & Sofie graag kritisch zijn aan de andere kant flirt zij even zo graag met het frivole. Felix en Sofie: de vrolijke en de wijze. Wat is de taak van het filosofisch café? Moet Felix & Sofie filosofische debatten organiseren over bijvoorbeeld omgang met dieren, de rol van geld of de emancipatie van vrouwen en minderheden of moet Felix & Sofie primair een podium bieden aan filosofen die mooie boeken schrijven? Hoe voorkomt het café dat zij verwordt tot een spreekbuis van de gevestigde (academische) filosofie?

Weg met de filosofie?
Filosofen spelen vandaag de dag een veel zichtbaardere rol in het publieke debat dan pak hem beet 15 jaar geleden. Er is vraag naar filosofische reflectie. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat er een kloof begint te ontstaan tussen de elite en de rest. Waar staat de filosoof? En wat is de taak van de filosofie? Heeft zij die nog wel? En zo ja, waar: op de academie of op straat? Hans Harbers, Marc Schuilenburg en Désirée Verweij geven antwoord op deze vragen. Zij doen dat met een cadeau, want: wie jarig is krijgt immers verrassingen!

Na afloop van het debat is er tijd genoeg om de redactie te feliciteren en het glas te heffen op nog 10 jaar Felix & Sofie. De bar blijft geopend tot middernacht.