Bekommeren de Belgen zich te weinig om hun bloeddruk?
08/09/2009 13:08
Hill & Knowlton
De Cardiologische Liga pakt het probleem aan en lanceert de Week van het Hart, editie 2009
Een studie van de Belgische Cardiologische Liga wijst uit dat één derde van de Belgen tussen 30 en 49 jaar hun bloeddruk minder dan een keer per jaar laat controleren en dat één Belg op drie zich geen zorgen maakt over een hoge bloeddruk!
Brussel - 8 september 2009 - Uit een enquête van de Belgische Cardiologische Liga , gevoerd door iVOX, blijkt dat één derde van de Belgen tussen 30 en 49 jaar hun arteriële druk, doorgaans bloeddruk genoemd, minder dan een keer per jaar laat controleren en dat 32% van de Belgen zich geen zorgen maakt over deze aandoening. Van de Belgen die zich wel bewust zijn van de risico's van een verhoogde bloeddruk, kiezen 8 op de 10 er vooral voor om op hun voeding te letten. Bovendien herkent meer dan één Belg op twee de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dat is een bemoedigende vaststelling als men weet dat een hoge bloeddruk de belangrijkste doodsoorzaak is in Europa en 2 miljoen Belgen treft, hetzij één vierde van de volwassen bevolking. Het is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten en is verantwoordelijk voor twee derde van de cerebrovasculaire accidenten en de helft van de infarcten. In België overlijden jaarlijks bijna 15.000 mensen aan deze aandoening.
De bewustmakingsacties werpen hun vruchten af-maar er is nog werk aan de winkel!
De bewustmakingsacties rond een verhoogde bloeddruk of hypertensie lijken langzaamaan hun vruchten af te werpen. Volgens de studie van de Belgische Cardiologische Liga voelt 43,6% van de vijftigplussers zich persoonlijk aangesproken door deze aandoening. De grote meerderheid van de vijftigplussers - 81% - laat naar eigen zeggen hun bloeddruk twee keer per jaar controleren, of zelfs elke maand. Er is nochtans nog werk aan de winkel, vooral voor de bewustmaking van de jongeren (jonger dan vijftig). Vandaar ook dat de campagne van de Week van het Hart 2009 een dergelijke beklijvende toon heeft meegekregen. Dat < 50-jarigen zich minder bekommeren om hun bloeddruk, blijkt uit de frequentie waarop jongeren hun bloeddruk laten controleren. In de leeftijdscategorie van 30 tot 49 jaar heeft 28,5% nog nooit of zelden hun bloeddruk laten meten. Bij de mensen jonger dan dertig jaar, loopt dit percentage op tot 46,2%! Het is dus duidelijk dat wie jonger dan vijftig is, de ernst van hypertensie minder goed inziet dan wie ouder is. Eén Belg op drie moet dus nog bewustgemaakt worden van deze aandoening, vooral de jongeren! Het is belangrijk te weten dat een hoge bloeddruk op elke leeftijd kan opduiken, zelfs op 20 jaar!
De verschillen
Er bestaan verschillen tussen mannen en vrouwen. 41,3% van de Belgische vrouwen laat namelijk de bloeddruk twee keer per jaar meten, terwijl dat bij de mannen, naar eigen zeggen, slechts 29,4% is.
De risicofactoren voor hypertensie zijn vrij goed gekend
Bijna 9 op de 10 Belgen weten dat overgewicht één van de factoren is die het risico op hypertensie doen toenemen. Toch is één op de vijf zich er niet van bewust dat ook een teveel aan stress een risicofactor kan zijn. Ook wat betreft de identificatie van deze risicofactor blijken er verschillen te zijn tussen Franstaligen en Nederlandstaligen:
- 82,9% van de Nederlandstaligen identificeert een te stresserend leven als één van de risicofactoren voor hypertensie, tegenover 72,4% van de Franstaligen.
- 62,9% van de Franstaligen identificeert een weinig evenwichtige voeding als risicofactor, tegenover slechts 46,2% van de Nederlandstaligen.
Sommige aanpassingen van de levensstijl zijn populairder dan anderen
Bijna 40% van de Belgen heeft inspanningen geleverd op het vlak van hun levensstijl. Wie beslist heeft te reageren, kiest voornamelijk voor een evenwichtige voeding, en dit zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Daarna volgen regelmatige lichaamsbeweging (42,7%) en stoppen met roken (34%).
Het werk als bron van stress
Stress op het werk is een gemakkelijk te ontmaskeren risicofactor voor hypertensie. Uit de enquête blijkt dat 45,4% van de Nederlandstaligen denkt dat het beroep geen enkele negatieve invloed heeft op de bloeddruk, terwijl dat bij de Franstaligen slechts 33,3% is. Er zijn inderdaad meer Franstaligen die er het volledig over eens zijn dat hun werk een reële negatieve invloed heeft op hun bloeddruk: 13,6% - tegenover 5,1% in het noorden van het land.
27 september 2009: Wereldhartdag in het teken van de preventie van hart- en vaatziekten op het werk
De meeste Belgen spenderen gemiddeld de helft van hun dag op het werk. Een werkplek die gezonde gewoonten bevordert, kan de risicofactoren voor tal van ziekten, waaronder hart- en vaataandoeningen, doen afnemen. De preventie van hart- en vaatziekten op het werk is aanstaande zondag 27 september het thema van de Wereldhartdag, die de Week van het Hart afsluit. De Belgische Cardiologische Liga neemt deel aan deze dag en nodigt bedrijven uit om de programma's over welzijn op het werk nader te bekijken via haar preventieprogramma BeWell@Work, een programma op maat voor bedrijven die gezondheid op de eerste plaats willen stellen (Voor meer informatie, zie de fiche 'De preventie van hart- en vaatziekten op het werk').
Een moordonderzoek als campagne: Wie vermoorde 'Roger'?
We breken met de stijl en het thema van de vorige edities om mensen jonger dan vijftig te sensibiliseren.
De cijfers bewijzen het: hypertensie is een geduchte doder met, om het cynisch te stellen, een trieste staat van dienst:
- Hypertensie is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten, die verantwoordelijk zijn voor 60% van de cerebrovasculaire accidenten en 50% van de coronaire ziekten.
- In België is een verhoogde bloeddruk na roken de tweede belangrijkste doodsoorzaak die jaarlijks aan ongeveer 15.000 Belgen het leven kost.
- Naar schatting lijdt, binnen de Belgische werkende bevolking, 33% van de mannen en 25% van de vrouwen aan hypertensie.
- Volgens de verwachtingen zullen in 2025 3 miljoen Belgen een hoge bloeddruk hebben .
In de campagne van de Belgische Cardiologische Liga van mei, werd de nadruk gelegd op het 'stille' aspect van hypertensie: U ziet het niet. U voelt het niet. Maar het is er wel. Hoge bloeddruk is ernstig. Laat het meten om het te weten. Deze campagne was voornamelijk gericht op het sensibiliseren van de gezondheidsmedewerkers. De volgende fase is logischerwijs de bewustmaking van het grote publiek met de ludieke campagne 'Ontmasker de stille doder'.
Hypertensie is niet gemakkelijk te ontmaskeren. De meerderheid van de hypertensielijders voelt zich goed en vertoont weinig of geen symptomen. Hypertensie kan alleen opgespoord worden wanneer de bloeddruk gemeten wordt door een arts. Het probleem identificeren is dus uiterst belangrijk! Een recente studie heeft aangetoond dat bijna 60% van de hypertensielijders zich niet van de ziekte bewust is, zich niet laat onderzoeken en dus ook niet behandeld wordt . De Belgische Cardiologische Liga wil daarom het grote publiek en de patiënten blijven informeren en bewustmaken over dit probleem. (Voor meer informatie over hypertensie, zie de fiche 'Bloeddruk, hypertensie... een analyse').
Een grootschalige nationale campagne voor het grote publiek in het hart van de steden-
De Week van het Hart richt zich vooral tot het grote publiek via een Hartparcours, dat zal plaatsvinden in 6 Belgische steden en Luxemburg. Gezondheidsmedewerkers zullen de bezoekers verwelkomen en hen uitnodigen om deel te nemen aan verschillende testen om een hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten op te sporen: meting van de bloeddruk, het cholesterolgehalte, de CO en het vetpercentage, inspanningstesten, enz. Het geheel wordt begeleid door artsen en verpleegkundigen van de lokale revalidatiecentra. (U vindt de praktische details in de informatiefiche 'Week van het Hart 2009').
Zoals gewoonlijk zal de Belgische Cardiologische Liga ook de gezondheidsmedewerkers bij de bewustmakingscampagne betrekken door vanaf 8 september posters en brochures uit te delen aan artsen en apothekers. Al het sensibiliseringsmateriaal zal bij de Liga beschikbaar zijn voor gezondheidsmedewerkers en het grote publiek.
Hoe kan ik hypertensie concreet ontmaskeren?
Om hypertensie vast te stellen, volstaat het om de bloeddruk te laten meten bij een arts. De bloeddruk schommelt (soms zelfs aanzienlijk) afhankelijk van wat men doet, het tijdstip van de dag, emoties,- Bloeddrukmetingen moeten in standaardomstandigheden gebeuren: rustig zittend gedurende ten minste vijf minuten en zonder te praten. Een hoge bloeddruk wordt bevestigd wanneer meermaals en tijdens afzonderlijke raadplegingen een te hoge bloeddrukwaarde wordt gemeten. In sommige gevallen kan een behandeling met medicijnen (antihypertensiva) overwogen worden. Dit gebeurt echter altijd op doktersadvies. De arts zal een behandeling voorschrijven en advies geven over een gezonde levensstijl.
Belgen en hypertensie - enkele cijfers:
- 43,6% van de vijftigplussers voelt zich persoonlijk aangesproken door hypertensie
- 28,5% van de 30- tot 49-jarigen heeft nog nooit of zelden zijn/haar bloeddruk laten meten
- 41,3% van de vrouwen verklaart de bloeddruk twee keer per jaar te laten meten, tegenover 29,4% van de mannen
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel