Nederlandse overheid discrimineert
Berghem: Gelijkheid van rechten is er niet te ontdekken. Staatsecretaris Bijleveld ( CDA) weigert zelfs om het bespreekbaar te maken door de politieke agenda aan te passen. En heeft als enig commentaar dat ze niet verantwoordelijk is en verwijst door naar het eilandbestuur.
Met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen staan veel zaken op de politieke agenda. Dierenwelzijn komt echter niet op de agenda voor. Ondanks een verzoek van de Nederlandse organisatie Stichting Dierenhulp Venezuela en Kamervragen van de Partij voor de Dieren.
In rap tempo is de Nederlandse Staat bezig met de ontmanteling van de Antillen en komen de BES eilanden ( Bonaire, St. Eustatius en Saba ) als bijzondere gemeente straks bij Nederland. Dieren geboren en levend in Nederland bezitten rechten en hebben wetgeving die hen beschermen. Dieren geboren en levend op de Antillen worden aan hun lot overgelaten en hoeven niet op enige bijval te rekenen van diezelfde Nederlandse overheid.
'Men discrimineert met deze handelwijze duidelijk. Want hoe kun je het uitleggen dat op Nederlands grondgebied er zulke grote verschillen bestaan? 'reageert Mark Vos van Stichting Dierenhulp Venezuela.
'Wij hebben de staatsecretaris schriftelijk gevraagd om dierenwelzijn mee te nemen maar kregen het onthutsende antwoord dat de eilanden dat zelf maar moeten doen. De Antillen kennen gelijk veel overige landen het probleem van zwerfdieren. Deze dieren kunnen voor overlast zorgen en hebben een vaak zwervend bestaan. De tienduizenden toeristen zien deze beelden ook en verafschuwen gelijktijdig het grootschalig afmaken van deze populatie. Een diervriendelijke aanpak is het steriliseren ter voorkoming van toekomstig dierenleed. Iets dat wij al ruim 12 jaar met succes uitvoeren in Venezuela. Vorig jaar zijn wij dit programma ook gestart op Bonaire en sinds juni dit jaar op Curaçao. Een humaan en diervriendelijk programma waarmee dierenleed voorkomen wordt. Daarom begrijpen wij niets van de houding van mevrouw Bijleveld. Want ze erkent de rechten dus niet van dieren levend op Nederlands grondgebied.' Reageert Mark Vos.
Dierenhulp Venezuela is een organisatie die zonder enige subsidie van overheden, of loterijen werkzaam is. Men heeft diverse dierenwelzijn projecten in Spanje, Venezuela, Griekenland en de Nederlandse Antillen. Voornaamste werk is het geven van voorlichting over omgang met dieren en het steriliseren. Dit particuliere initiatief heeft in de afgelopen jaar veel kunnen bereiken om de relatie mens en dier te verbeteren. Ondanks de houding van de Nederlandse overheid is men zelfstandig met een team van lokale dierenartsen gestart met het steriliseren van dieren. Omdat steriliseren en het geven van voorlichting heel veel toekomstig dierenleed tegen gaat. Op de website
---
Noot voor de redactie