Vereniging Nederlandse Gemeenten

Veiligheid kan niet zonder politiecapaciteit

08.09.2009

Geen bezuinigingen op de politie. Ik roep de minster op te zorgen dat hierover de juiste passage in de rijksbegroting komt, zo opende Sjaak van der Tak (bestuurslid VNG en burgemeester van Westland) onder grote instemming het VNG-Veiligheidscongres. De aanpak van veiligheidsbeleid staat op een kruispunt, constateerde Van der Tak. Gemeenten kunnen niet voortgaan op de ingeslagen weg en het veiliger op straat maken als de benodigde politiecapaciteit ontbreekt.

Op het congres kwam uit de deelsessie over gemeentelijke handhaving en politiecapaciteit naar voren dat gemeenten grote zorgen hebben over de politiecapaciteit voor de komende jaren. Nu al is er nauwelijks voldoende capaciteit, en dat dreigt alleen maar minder te worden. Noodgedwongen springen gemeenten in dat gat - voor zover ze dat kunnen
- door zelf extra boas in dienst te nemen of particuliere beveiligers in te huren. Alle gemeenten waren het erover eens dat zo noodgedwongen sluipenderwijs een soort eigen alternatieve politie aan het ontstaan is. En dat is geen gewenste ontwikkeling.

De meeste veiligheidsproblemen doen zich voor op het lokale niveau. Gemeenten hebben van alle overheden daarom het meest zicht op wat zich afspeelt in wijken, straten en soms ook achter de voordeur. Daarom krijgen gemeenten juist ook steeds meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Zoals de uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester, en de Wet tijdelijk huisverbod. Het is onwerkbaar dat voor deze nieuwe taken en verantwoordelijkheden niet de juiste middelen beschikbaar worden gesteld.

Uit het onderzoek Prioriteiten Veiligheid van de VNG blijkt dat voor gemeenten de drie belangrijkste themas voor de periode 2009 2011 op het terrein van veiligheid zijn: overlast van jongeren, alcohol en drugsproblematiek onder jongeren, en overlast in de woon- en leefomgeving. Gemeenten spannen zich hier ook op in. Desondanks is het niet eenvoudig om in de beleving van de burgers overlast en verloedering terug te dringen. In het bestuursakkoord rijk-gemeenten is de doelstelling opgenomen om overlast en verloedering met 25% te laten afnemen. Extra inzet om deze afspraken te halen, is nodig.

Daartoe ondertekenden gisteren veertig gemeenten met minister Ter Horst van BZK en minister Van der Laan voor WWI een manifest tegen overlast en verloedering. De veertig gemeenten nemen alle minstens 5 specifieke maatregelen tegen overlast en verloedering en roepen andere gemeenten op datzelfde te doen. Zo pakken gemeenten, politie, justitie en jongerenwerk via veiligheidshuizen en straatcoaches overlastgevende jeugdgroepen aan. Mensen met alcohol-, drugs- of psychische problemen worden met meer drang gewezen op hulpverlening. Ook burgers worden betrokken bij de aanpak via buurtmentoren, sms-alert en Burgernet. Hoewel er geld beschikbaar is om overlast en verloedering aan te pakken, waarschuwen gemeenten ook hier voor de gevolgen van bezuinigingen op de politie.