Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Resultaten modern aardappelonderzoek komen ook ten goede van Derde Wereldlanden

8 sep 2009 Onderdeel: Wageningen UR Nummer: P049

De Plant Sciences Group van Wageningen UR, Cornell University (VS) en het International Potato Center (CIP, Peru) gaan samenwerken in de strijd tegen Phytophthora. De resultaten van het werk moeten ook ter beschikking komen van ontwikkelingslanden.

De aardappelziekte Phytophthora is wereldwijd verantwoordelijk voor grote oogstverliezen in de aardappelteelt en voor slechte kwaliteit van de oogst. Phytophthora is moeilijk te bestrijden, omdat hij snel resistentie ontwikkelt tegen bestrijdingsmiddelen. Daarnaast blijkt het heel moeilijk om de aardappel resistent te maken tegen de ziekte.

Nieuwe moleculaire technieken maken het mogelijk om genen uit wilde aardappels in te brengen in de cultuuraardappel, waardoor duurzame resistentie op betrekkelijk korte termijn te realiseren is. Deze aanpak wordt cisgenese genoemd. Met behulp van deze techniek is het bovendien mogelijk om meerdere resistenties tegelijk in te brengen, waardoor het voor de schimmel moeilijker wordt om er door heen te breken.

Deze veelbelovende Wageningse aanpak heeft wereldwijd de aandacht getrokken en de drie partijen gaan samenwerken om het project tot een succes te brengen. Naast het ontwikkelen van resistente rassen gaat het ook om het ontwerpen van een teeltsystemen met zogenaamd resistentiemanagement om de kans dat de aardappelziekte de resistentie doorbreekt te minimaliseren.

Er is in de overeenkomst speciale aandacht voor het beschikbaar stellen van de resultaten van de nieuwe technologie voor ontwikkelingslanden die voor hun voedselvoorziening afhankelijk zijn van de aardappelteelt. Het gaat om landen met name in Oost Afrika en Oost Azië. De drie partijen gaan actief op zoek naar mogelijkheden om ontwikkelingslanden, die behoefte hebben aan dergelijke kennis, te laten profiteren van deze samenwerking.Â