Gemeente Best

Voorkom schoorsteenbrand

08-09-2009

Buiten begint het eerder donker te worden en het koelt 's avonds al aardig af. Dat betekent voor veel huishoudens dat de open haard weer aan gaat. De brandweer rukte eerdere jaren in deze periode met regelmaat uit voor schoorsteenbranden. In dit artikel leest u meer over hoe u een schoorsteenbrand kunt voorkomen.

Stookt u in uw kachel of open haard hout, kolen of olie, dan komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. De deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. De hoeveelheid aanslag hangt af van hoe u stookt. Hoe minder zuurstof de verbranding krijgt, des te onvollediger is die verbranding. Er komen dan extra afvalstoffen vrij, die zich ook weer hechten aan de binnenkant van de schoorsteenwand. Ook kan de schoorsteen door andere vervuiling (zoals vogelnesten) verstopt raken. Er is dan weinig of geen 'trek' meer, waardoor verbrandingsgassen terugslaan in de kamer. Zo ontstaat het gevaar van koolmonoxidevergiftiging.

Een brandweerman blust een schoorsteenbrand

Laat uw schoorsteen vegen!
De schoorsteenveger verwijdert voor u het vuil uit de schoorsteen en controleert de schoorsteen op loszittende delen en scheuren. Schoorsteenveger is een vrij beroep. Schakel een bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Wanneer u iemand inhuurt die bij deze bond is aangesloten, heeft u een paar zekerheden. Zo hebben de leden een toelatingsexamen afgelegd en zijn ze verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

U kunt informatie over de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond vinden op internet (www.aspb.nl). De Bond is ook per e-mail (info@aspb.nl) of telefoon (0497 - 55 60 02) bereikbaar:

Koolmonoxide
Nog elk jaar overlijden mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel en onvoldoende ventilatie. Bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen ontstaat koolmonoxide (CO). Dit is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. CO-gas is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos.
Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen. Het directe gevolg is onvoldoende zuurstoftransport naar de vitale organen. De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Ook krijgt men last van verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag.

Voorkom erger!
Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden, die veel schade aanrichten Stookt u hout, kolen of olie en gebruikt u de kachel of open haard als sfeerverwarming, laat de schoorsteen dan eens per jaar vegen. Bij intensief gebruik (als hoofd- of bijverwarming) is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen. Bij apparaten die op gas worden gestookt, zoals gaskachels, gasgestookte cv-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is het rookkanaal normaal gesproken niet vervuild. Gasgestookte apparaten moeten wel regelmatig onderhouden en afgesteld
worden. Laat bij dit onderhoud ook het schoorsteenkanaal controleren op verstopping door bijvoorbeeld een vogelnestje. Bij oudere rookkanalen of schoorstenen is het, vooral bij gebruik van gaskachels, verstandig om eens per jaar de schoorsteen te laten vegen.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u contact opnemen met de brandweer op telefoonnummer 0499-360911.