CDA afdeling Gelderland


CDA wil miljoenen investeren in Stationshal Arnhem
---

PERSBERICHT

Arnhem Centraal en het omliggende terrein is al vele jaren een grote bouwput. Door forse financiële tegenvallers is het bouwproces al jaren vertraagd. De gevolgen voor de burgers in Arnhem en de miljoenen bezoekers van Arnhem Centraal zijn fors. Het CDA wil op 11 november a.s., tijdens de discussie over de Nuon-middelen, een miljoenenbedrag reserveren voor het afbouwen van de stationshal. Het CDA reageert hierin op de oproep van het college van Gedeputeerde Staten (CDA, PvdA en ChristenUnie).

Multimodaal vervoer

Vele jaren ligt het centrum van Arnhem open, tot grote irritatie van bewoners én vele reizigers. Het CDA ziet het belang van een goed functionerend Arnhem Centraal. De afgelopen jaren heeft veel discussie plaatsgevonden over de financiering van de te realiseren stationshal. Statenlid Jan Hutten: âeen goed openbaar vervoerssysteem, in aansluiting op de aanwezige buslijnen is essentieel voor de Gelderse hoofdstad én voor Gelderland. Als straks het extra spoor gereed is, in combinatie met de verbinding van de Hoge Snelheidslijn (HSL) dan verdient Arnhem een modern en functionerend stationsgebouw in een mooie definitief heringerichte stationsomgevingâ.

Financiering

Een financieel tekort van ongeveer EUR 34 miljoen moet hierin worden gedicht. Met Ministeries, de Stadsregio en de stad Arnhem is de afgelopen periode stevig onderhandeld. Op dit moment resteert een financieel gat van vele miljoenen. De CDA Statenfractie wil een bedrag van tussen de ⬠5 en ⬠7,5 miljoen reserveren vanuit de Nuon-middelen om het resterende financiële gat te dichten. Statenlid Jan Hutten: âDeze investering vinden wij voor Gelderland van een groot belang. Wij vinden dat Arnhem Centraal in de hoogste versnelling afgebouwd moet worden. Voor de bewoners en bezoekers moet er duidelijkheid komen en de aandacht moet gaan naar het afbouwen van het station. Meer vertraging is niet acceptabel. De fractie wil dit najaar vanuit de eenmalige Nuon-middelen voor Arnhem Centraal dit najaar vele miljoenen te reserverenâ. Tijdens de begrotingsvergadering zal wat het CDA betreft een fors bedrag worden gelabeld aan de stationshal Arnhem Centraal. De verwachting is dat een ruime Statenmeerderheid prioriteit geeft aan de afbouw van het Station in Arnhem.


---

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Jan Hutten, Vice-fractievoorzitter CDA-Statenfractie

telefoon: 06-51612246.

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 8-9-2009