Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Persbericht RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR
2009-03 / 8 september 2009
Paling in Nederlandse rivieren blijft sterk vervuild
Uit een rapport van RIKILT Instituut voor Voedselveiligheid en IMARES, beiden onderdeel van Wageningen UR, blijkt dat de rode paling in de Nederlandse rivieren nog steeds sterk is vervuild. Dit geldt niet voor de wateren buiten de grote rivieren zoals het IJsselmeer en de Friese meren.
Het rapport 'Verontreiniging rode aal Nederlandse binnenwateren' betreft een onderzoek naar paling die tussen 2004 en 2008 is gevangen. De paling die in de grote rivieren wordt gevangen maakt slechts een klein deel uit van de paling die in Nederland wordt gegeten, namelijk circa 5%. De meeste paling die in Nederland wordt verkocht is afkomstig van viskwekerijen (95%). Uit eerder onderzoek is gebleken dat kweekpalingen wel aan de productnormen voldoen.
In totaal zijn 65 monsters onderzocht op dioxines, PCB's en zware metalen. In 54% van de monsters zijn normoverschrijdende gehaltes dioxines of dioxine-achtige PCB's aangetroffen. In de paling uit de Roer, Dordtsche Biesbosch, Amer, Hollands Diep en verschillende andere locaties in de grote rivieren is de vervuiling het grootst. De Nederlandse meren zoals het IJsselmeer, Gooimeer, Snekermeer, de Loosdrechtse plassen en het Markermeer zijn schoner en de gehaltes zijn daar onder de norm. Voor wat betreft zware metalen zijn nergens normoverschrijdingen aangetroffen.
Dioxines en dioxineachtige PCB's stapelen zich op in het lichaam en kunnen ernstige lichamelijke klachten veroorzaken. Het rapport bevat verder adviezen over de manier waarop de kwaliteit van de paling in reeds gesaneerde en nog te saneren gebieden moet worden gevolgd.