Gemeente Winschoten


`Aanvalsplan Laaggeletterdheid'.

De drie Oldambtgemeenten en Gemeente Bellingwedde lanceren op de Wereldalfabetiseringsdag op 8 september a.s. het `Aanvalsplan Laaggeletterdheid'.
Op dinsdag 8 september en op 15 en 24 september worden er workshops gegeven met als titel `herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden'. Deze workshops worden verzorgd door het Noorderpoort in het kader van het aanvalsplan `Laaggeletterdheid' en zijn bedoeld voor medewerkers van de gemeenten Scheemda, Reiderland, Winschoten en Bellingwedde.
In de regio Oost-Groningen is ca. 14% van de burgers laaggeletterd. We spreken dan over ruim 5.000 mensen. Bovenstaande gemeenten willen laaggeletterdheid onder haar inwoners aanpakken en bestrijden en hebben in samenwerking met het Noorderpoort het aanvalsplan `Laaggeletterdheid' opgesteld. Ze gaan laaggeletterdheid aanpakken door de doelgroep actief op te zoeken en hen taal-, reken-, en computercursussen aan te bieden. In samenwerking met het Noorderpoort willen de gemeenten de drempel om deze doelgroep weer naar school te krijgen en cursussen te laten volgen zo laag mogelijk maken.

De workshops die starten op de Wereldalfabetiseringdag maken onderdeel uit van het aanvalsplan.
De vier gemeenten hopen dat door deze workshops mensen meer zicht krijgen in de problematiek rondom laaggeletterdheid en dat er de komende periode meer mensen worden doorverwezen die te kampen hebben met een taalachterstand.
Tijdens de workshop `herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden' vertelt een ambassadeur over ervaringen uit de eigen praktijk.

In deze workshop komt o.a. aan bod:

- wat is laaggeletterdheid?

- hoe herken je laaggeletterdheid?

- hoe verwijs je iemand die laaggeletterd is door?

De workshops zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen uit het werkveld. Uitgenodigd zijn medewerkers van de gemeenten (Publiekszaken, WMO en Leerlingzaken), de IGSD Oldambt/Oldambtwerkt en het UWV Werkbedrijf.

Taal raakt ons allemaal. Taal is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse praktijk. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven staan daardoor meteen al op een ongelofelijke achterstand. Het aanvalsplan `Laaggeletterdheid' doet hier iets aan!