Gemeente Rotterdam

Vanwege verbouwingen in het stadhuis vinden alle commissievergaderingen voorlopig plaats in de raadzaal in plaats van in zaal 7 van het stadhuis, tenzij anders aangegeven. Deze week vergaderen zes commissies op het stadhuis. Daarnaast heeft de commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur een externe oriëntatie over de crisisopvang voor jongeren. Lees verder voor het programma of de agendapunten van de andere commissies.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 8 september, 9.30 uur De commissievergadering begint met de bespreking van de voortgangsrapportage Gezond in de Stad (GIDS) en het Plan van Aanpak Alcohol. Dit plan van aanpak vloeit voort uit een van de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma GIDS. Verder komt het jaarverslag Wmo 2008 aan de orde. In het kader van het meerjarenplan 2008-2010 'Meedoen en erbij blijven' wordt jaarlijks over de uitvoering van de Wmo gerapporteerd. Ten slotte spreekt de commissie over de adviezen die professor Tariq Ramadan heeft opgesteld in de periode dat hij voor de gemeente Rotterdam werkte en de reactie van het college op deze adviezen.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 9 september, 9.30 uur In haar vergadering van bespreekt de commissie de informatie die het college heeft gegeven over de oplossing van de problemen met de riolering in onder andere de Stavenissestraat (Pendrecht). Raadslid Mosch heeft hierover op 11 juni 2009 een motie ingediend, waarin het college werd opgeroepen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Op de agenda staat verder het bestemmingsplan Kern en Plassen en de gang van zaken rond de bouw van de Markthal aan de Binnenrotte. Tot slot besteedt de commissie aandacht aan de Evaluatie van het Groenjaar.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 9 september, 14.00 uur
De externe oriëntatie van de commissie staat in het teken van crisisopvang voor jongeren. De commissieleden brengen een bezoek aan een crisisopvang voor 12- tot 16-jarigen. Daar spreken zij met jeugdige bewoners van de opvang en de begeleiders. Aansluitend zijn de commissieleden te gast bij de Stadsregio (Meent 106). Zij gaan daar in gesprek met onder andere de directeur Jeugdzorg Rotterdam en de directeur van de bezochte crisisopvang over de betekenis van het rapport voor de organisatie van de crisis jeugdzorg. Ook worden cases uit de praktijk van professionals belicht. Crisisopvang voor jongeren valt onder verantwoordelijkheid van de Stadsregio Rotterdam. Op 23 september a.s. is de bespreking in de commissie gepland van het rapport Onderzoek crisis jeugdzorg.

Vanwege privacy-redenen is alleen het tweede gedeelte van het programma, vanaf 16.00 uur bij de Stadsregio, openbaar.

Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 10 september, 9.40 uur De commissievergadering begint met de behandeling van het Verkeersplan Binnenstad. Vervolgens bespreekt de commissie de Planstudie herinrichting 's-Gravendijkwal/Henegouwerlaan waarin de varianten zijn uitgewerkt voor de gedeeltelijke overkapping van de huidige tunnelbak. Het volgende agendapunt is de planstudie voor een tunnel in de Vaanweg/Pleinweg. De vergadering eindigt met de advisering over de afdoening van een tweetal moties, namelijk de motie-Van Tijn inzake slimme ingrepen voor doorstroomverbetering en de motie-Bonte over criteria voor fietsparkeren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Commissie Rekenkamer Rotterdam
Donderdag 10 september, 16.00 uur, stadhuis kamer 105
De commissie bespreekt de Visienota Rekenkamer Rotterdam van de heer Hofstra, directeur Rekenkamer Rotterdam. Vervolgens spreekt de commissie over de planning van onderzoeken zoals is voorgesteld door de Rekenkamer Rotterdam.

Commissie tot Onderzoek van de Rekening
Donderdag 10 september, 17.00 uur, stadhuis kamer 105
De commissieleden evalueren deze vergadering het proces rondom de vaststelling van de jaarrekening over 2008.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 10 september, 19.00 uur De commissie bespreekt het initiatiefvoorstel van Leefbaar Rotterdam over burenterreur. Leefbaar Rotterdam pleit voor het geven van bestuurlijke boetes, het opnemen van overlast door buren in de Veiligheidsindex en de introductie van een meldprotocol, waarin staat hoe alle betrokken partijen moeten omgaan met overlast door buren. Bij de bespreking komt ook het actieplan van het college voor de bestrijding van woonoverlast aan bod. Op de agenda staat verder het concept meerjarig regionaal beleidsplan van de politie Rotterdam-Rijnmond voor de periode 2010-2014. Dit plan is de basis voor de toekomstige jaarplannen van de politie. Ten slotte spreekt de commissie over het voorgestelde plan voor de evaluatie van het beleidskader voor het aangaan of afstoten van deelnemingen van de gemeente Rotterdam.

Bron: Griffie, 04-09-2009