Vrije Universiteit Amsterdam

Fotosynthetische reactiecentra en lichtoogstende antennes


* Startdatum: 08-09-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Fotosynthetische reactiecentra en lichtoogstende antennes


* Plaats: Aula


* Spreker: N.P. Pawlowicz


* Promotor: prof.dr. R. van Grondelle


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Femtoseconde `visible-pump-mid-infrarood-probespectroscopie' lijkt de aangewezen methode om de rol van eiwit in fotosynthetische energieomzetting verder op te helderen. Deze kennis leidt mogelijk tot de een efficiënte en goedkope biologische zonnecel zegt Natalia Pawlowicz in haar promotieonderzoek.

Fotosynthese zet de energie van de zon om in een product dat door het organisme gebruikt kan worden om te groeien, te vermenigvuldigen etc. Uiteindelijk gebruiken wij het product als voedsel of brandstof. Het fotosynthetisch apparaat van planten, algen en fotosynthetische bacteriën bestaat uit een veelheid van pigmenteiwitcomplexen verbonden aan het fotosynthetische membraan. Twee ultrasnelle processen liggen ten grondslag aan de efficiëntie van het fotosyntheseproces: energieoverdracht in een `lichtoogstende antenne' gevolgd door ladingsscheiding in het fotosynthetische reactiecentrum. Omdat deze processen tot de snelste in de natuur behoren, hebben we femtoseconde (10-15 s) spectroscopie nodig om ze te bestuderen.

In Pawlowicz' experimenten wordt het fotosynthetische systeem met zichtbaar licht geprikkeld, terwijl de kleurverandering wordt geregistreerd door middel van de doorgelaten intensiteit van een infrarode meetpuls met een variabele vertraging. Spectroscopische waarnemingen in het infrarood registreren de respons van de carbonyl (C=O) groepen van de pigmenten en van het eiwit. Aangezien de processen van energieoverdracht en ladingsscheiding specifieke infrarode kleurveranderingen teweegbrachten, kon zij een aantal van de essentiële componenten identificeren.

Tevens nam zij waar dat ladingsscheiding een aantal signalen genereerde afkomstig van de eiwitomgeving wat duidde op een specifieke conformatieverandering van het eiwit. Het is vooralsnog onbekend of fotosynthetische ladingsscheiding door deze eiwitconfirmatie verandering gecontroleerd wordt

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam