'Kieswijzer Keurmerken' helpt kleine goede doelen
Keurmerken strijden om gunst kleine goede doel
UTRECHT, 20090907 -- Een online kieswijzer voor keurmerken moet kleine goede doelen helpen bij hun keuze voor een geschikt kwaliteitszetel. Het hulpmiddel wordt vandaag door Stichting Streetwise Network gepresenteerd op de website Wereldburgers.TV.
Sinds april van dit jaar zijn er vier keurmerken waar kleine charitatieve organisaties uit kunnen kiezen. De kieswijzer geeft geen sluitend antwoord op de vraag welk keurmerk het beste is voor een organisatie. Wel geeft het een oriënterend advies. Daarbij wordt ook nadrukkelijk de optie meegenomen om géén keurmerk aan te vragen.
'Keurmerkenoorlog'
De kieswijzer is een reactie op de `keurmerkenoorlog' die is ontstaan met de introductie van het Keurmerk Goede Doelen (KGD) door de Nationale Goede Doelen Test en het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving (ISF). Met de komst van dit nieuwe zegel wordt het marktmonopolie van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ondermijnd. Dat is in April van dit jaar ook gekomen met een keurmerk speciaal voor kleine goede doelen.
Het CBF komt daarmee tegemoet aan de lang gekoesterde wens van kleine charitatieve organisaties om ook een kwaliteitszegel te krijgen. Dat zegel voor 'de kleintjes' is het CBF-Certificaat gedoopt. Het reeds langer bestaande CBF-keurmerk wordt door veel kleine organisaties al sinds jaar en dag bekritiseerd. Het zou te duur zijn en door de grote goede doelen gebruikt worden om hun marktaandeel onder donateurs te beschermen. Ook de introductie van het Keurmerk Goede Doelen (KGD) is een reactie op die kritiek.
Naamsbekendheid
Naast deze twee spraakmakende kwaliteitszegels, bestaan er nog twee anderen. Die bestaan al langer, maar hebben weinig tot geen bekendheid en doen ook weinig om marktaandeel te veroveren op hun concurrenten. Het Keurmerk Goed Besteed (KGB) heeft bijvoorbeeld slechts vijftien keurmerkdragers en doet vrijwel niets aan haar naamsbekendheid. Een vierde, de Raad voor Financiële Betrouwbaarheid (RFB) staat alleen open voor goede doelen op Christelijke grondslag en is, zelfs in de charitatieve sector, nauwelijks bekend.
De RFB is overigens niet opgenomen in de 'Keurmerken Kieswijzer'. "Dat wil zeker niet zeggen dat het geen serieuze optie is voor Christelijke organisaties", zeggen de makers. De uitsluiting op grondslag is echter reden geweest om het keurmerk nu even niet mee te nemen in de vergelijking.
Als de kieswijzer een succes is, wil Streetwise Network de webtool verder uitbreiden. RFB moet dan ook 'meegewogen' worden, vindt de stichting. "Hoewel onbekend, is het groter dan bijvoorbeeld KGB", zegt een woordvoerder van Streetwise Network. "Er zijn bovendien voldoende kleine goede doelen op Christelijke grondslag om zo'n inspanning te rechtvaardigen."
Beschikbaarheid
De weblocatie van Wereldburgers.TV, waar de online kieswijzer te vinden is, moet in een later stadium ruimte bieden aan een nieuwsportal. Wanneer die portal online gaat, is nog onbekend. Het ontbreekt de inititiatiefnemers nog aan voldoende investeringskapitaal. Wel publiceert Wereldburgers.TV al via andere kanalen op het web waaronder Nieuwslog.nl. Wanneer de eigen webportal eenmaal online gaat, zal ook de Keurmerken Kieswijzer daar beschikbaar blijven.
Zie ook:
www.Wereldburgers.TV
www.StreetwiseNetwork.org
P!-Magazine (NCDO)
ingezonden persbericht