Tentoonstelling Made in Britain in tassenmuseum Hendrikje Amsterdam
Van 7 september 2009 tot en met 21 februari 2010 is de tentoonstelling "Made in Britain" te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Engelse ontwerpers staan bekend om hun vakmanschap, kwaliteit en aandacht voor traditie die ze combineren met modern design. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van hun tassen.
Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit recente collecties als ook catwalkcollectie van Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney. Ook worden er tassen getoond van Lulu Guinness, Paul Smith, Anya Hindmarch, Bill Amberg en merken zoals Mulberry en Burberry. Tassen van Engelse ontwerpers en merken uit de eigen collectie van het museum sluiten hierbij goed aan.
Traditie en vernieuwing
Engeland kent een lange geschiedenis op het gebied van mode, textiel en design die terug te vinden is bij de hedendaagse mode- en tassenontwerpers. Kenmerkend voor Engelse ontwerpers is de aandacht voor vakmanschap en kwaliteit. Anderzijds is er ook een hang naar vernieuwing. Deze combinatie van traditie en moderne vormgeving maakt de Engelse tassenontwerpen zo bijzonder.
Modeontwerpers
Modeontwerpers hebben zich sinds de jaren tachtig ook gericht op het ontwerpen van accessoires zoals tassen en schoenen. Paul Smith combineert in zijn kleding en accessoires de Engelse traditie met een moderne twist. Door frisse en hedendaagse materialen en kleuren in traditionele ontwerpen te verwerken, spreekt hij een jonge doelgroep aan. Met deze vernieuwende stijl is hij een inspiratiebron voor vele ontwerpers.
Ook Vivienne Westwood weet als geen ander traditionele elementen in originele en vernieuwende ontwerpen te verwerken. Zij past kennis over oude technieken, constructies, decoraties en materiaal toe in haar kleding en accessoires.
Goed vakmanschap is een opvallend element in de ontwerpen van Alexander McQueen. In zijn moderne en fantastische creaties past hij het Engelse kleermakerschap toe met het fijne vakmanschap van de Franse haute couture en een perfecte Italiaanse afwerking.
Stella McCartney behoort tot de jongste generatie modeontwerpers. Haar tassen zijn opvallend door toepassing van ambachtelijke technieken. Ze werkt in principe niet met leer en bont, ze is vegetariër, maar wel met katoen, wol en kunststoffen die ze op een ongebruikelijke wijze combineert.
Tassenontwerpers
Ontwerpers als Lulu Guinness en Anya Hindmarch richten zich alleen op tassen. De tassen van Lulu Guinness kenmerken zich door kwaliteit en ook de Engelse humor is daarin terug te vinden. Zij maakt tassen van stof of leer in aparte vormen, zoals een huis of winkel, met opvallende decoraties.
De tassen van Anya Hindmarch staan voor prachtig vakmanschap. Behalve aan haar eigen collecties werkt Anya Hindmarch samen met organisaties die streven naar sociale, maatschappelijke en duurzame veranderingen. Haar linnen tas met de tekst "I am not a plastic bag" die ze in samenwerking met The Global Social Change Movement lanceerde, was in 2007 een grote hit.
Bij ontwerpers als Bill Amberg, Alison van den Lande, Steven Harkin en het merk Mulberry staat de liefde voor het leer en het leerambacht voorop. Hun tassen zijn van bijzondere kwaliteit en volgens Engels vakmanschap in detail afgewerkt, gecombineerd met moderne vormgeving.
Modemerken
Accessoires, zoals tassen, zijn sinds de negentiger jaren steeds belangrijker geworden voor de mode-industrie. Veel mensen kunnen zich eerder een tas of een ander accessoire dan een kledingstuk van een modemerk permitteren. Traditionele Engelse merken als Burberry en Liberty zijn in de laatste tien jaar daardoor net zo bekend om hun accessoires als om hun kleding respectievelijk stoffen. Een aantal tassen van deze merken zijn te zien in de tentoonstelling "Made in Britain".
Openingstijden
Geopend: dagelijks van 10.00-17.00 uur
Gesloten: 1 januari, 30 april en 25 december
Adres
Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573 (achter Rembrandtplein)
1017 CD Amsterdam
T 020-524 64 52
F 020-524 64 53
E info@tassenmuseum.nl
I