Ingezonden persbericht


Persbericht, 7 september 2009

Mijn-spaarrente doet wat banken nalaten

Een spaarrekening neem je als de rente aantrekkelijk is. Helaas verlagen bijna alle banken in de jaren erna die rente in stapjes. Tegelijkertijd bieden ze - om nieuwe klanten te trekken - spaarvormen aan met hogere rentes. Maar oude klanten krijgen daarover nauwelijks informatie. Zonder het te merken, ontvangt men steeds minder rente.

Met ingang van vandaag kunnen Nederlandse spaarders de rentes op hun spaargeld nauwlettend in de gaten houden door zich gratis te abonneren op www.mijn-spaarrente.nl. Via deze website kunnen zij aangeven van welke rentewijzigingen ze op de hoogte gehouden willen worden. Zodra een rente wijzigt, krijgt de abonnee een e-mailbericht, waarin ook tips om na te gaan welke andere spaarvorm eventueel geschikt is.

LET OP! Geld sparen kost geld
Al maanden zien we bij elke reclame over lenen: Let op! Geld lenen kost geld. Maar wist u dat sparen ook geld kan kosten? Elk jaar wordt meer dan 4 miljard euro te weinig spaarrente uitbetaald. Dat gaat met het beruchte Dakpannen-systeem dat bijna alle Nederlandse banken toepassen. In het recent verschenen boek Blauw bloed is dit 'innovatieve systeem' door een ex-medewerker van Postbank/ING uitgebreid beschreven. Steeds nieuwe spaarrekeningen met hoge lokrentes 'stapelen' op oudere rekeningen. En bij die oude rekeningen de rente keer op keer verlagen.

Banken gaan gewoon door!
Dit klantonvriendelijke beleid van banken is sinds oktober 2007, toen De Volkskrant er voor het eerst over berichtte, aan de orde gesteld op www.laagstespaarrentes.nl en in tientallen artikelen en uitzendingen in de media. Tot onze spijt constateren we dat de meeste Nederlandse banken toch gewoon doorgaan hun vaak trouwste klanten tekort te doen. Gelukkig gaan steeds meer spaarders bewust met hun spaargeld om. Het sterk stijgende bezoek aan www.vanspaarbankveranderen.nl, waarvan mijn-spaarrente.nl onderdeel is, laat dat zien. In 2008 1,5 miljoen keer bezocht, dit jaar zal dat aantal al bereikt worden in september.



Ingezonden persbericht