Gemeente Zwolle

Week van de Alfabetisering van 7 tot en met 13 september; Een op de tien Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen

Datum uitgave persbericht: 09/03/2009

Nederland telt 1,5 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Ook veel kinderen kampen met leesproblemen: een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken. Met een speciale campagne worden tijdens de Week van de Alfabetisering, van 7 tot en met 13 september 2009, deze twee kanten van de aanpak van laaggeletterdheid in beeld gebracht.

Programma

Ook in Zwolle wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. In drie wijkcentra en in de bibliotheek wordt op dinsdag 8 september aan de hand van het taalspel Boggle inzicht gegeven in het probleem. Ook kan men er terecht voor meer informatie over laaggeletterdheid en de alfabetiseringscursussen van Landstede en Deltion. Iedereen die belangstelling heeft is welkom. Het programma is als volgt: 11.00 - 11.45 uur: Wijkcentrum Rembrandtien, Rembrandtlaan 10 13.00 - 13.45 uur: Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20 14.15 - 15.00 uur: Wijkcentrum Ons eigen huis, Kamperpoort, Hoogstraat 86
15.30 - 16.30 uur: Uitreiking prijs aan de winnaar van het Boggle door wethouder Martin Knol, Bibliotheek Zwolle, Diezerstraat 80.

Zwolse aanpak laaggeletterdheid

Het aantal laaggeletterde autochtone volwassenen in Zwolle is ongeveer 7300.
Hiervan is 1808 analfabeet. Ruim 3000 allochtone inwoners van Zwolle zijn laaggeletterd.
De gemeente Zwolle heeft in 2008 met het tekenen van een intentieverklaring afgesproken met de landelijke stichting ABC dat in 2010 tenminste 90 volwassen analfabeten hebben deelgenomen aan een alfabetiseringscursus.
De gemeente Zwolle koopt jaarlijks cursussen voor laaggeletterden in bij beide Zwolse ROC's. Maar dat is niet genoeg: het vinden, werven en activeren van laaggeletterden om gebruik te maken van deze gratis cursussen is minstens zo belangrijk.

Daarom is onder regie van de gemeente de werkgroep laaggeletterdheid gestart. Hierin participeren ROC Landstede, het Deltion College, Travers, De Kern, de Bibliotheek en de serviceclub de Soroptimisten. Voor het werven en activeren van laaggeletterden wordt onder andere gebruik gemaakt van ambassadeurs, die zelf een cursus hebben gevolgd. Zij vertellen bijvoorbeeld tijdens voorlichtingsbijeenkomsten over hun ervaringen en hoe hun leven is veranderd na de cursus. De Zwolse aanpak lijkt te werken: in de afgelopen jaren is het aantal deelnemers aan een cursus voor laaggeletterden flink gestegen. Op dit moment zijn er 75 deelnemers.
Dit is een prachtig resultaat maar uitgaande van 7300 autochtone laaggeletterden moet er nog heel wat gebeuren.

Wereldalfabetiseringsdag UNESCO

Dinsdag 8 september 2009 is het Wereldalfabetiseringsdag. In 1966 riep UNESCO deze dag uit tot een dag waarop er wereldwijd aandacht moet worden besteed aan het belang van taal, lezen en schrijven. Op 24 maart 2009 is H.K.H. Prinses Laurentien, voorzitter en oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, benoemd tot Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. In deze rol zet zij zich in voor de problematiek van laaggeletterdheid wereldwijd.
De Week van de Alfabetisering vindt traditioneel plaats in de week rondom Wereldalfabetiseringsdag en wordt georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Meer informatie over de week is te vinden op:
www.weekvandealfabetisering.nl.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 03-09-2009 tot 02-10-2009