Ingezonden persbericht

Nr.207
Hilversum, vrijdag 5 september 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 37

Ingang Oost, maandag 7 september, 19.25 uur, Nederland 1
Jesse Urban heeft een zogeheten spaakverwonding, een pijnlijk ongelukje.
De Ambulancedienst brengt de 96-jarige mevrouw Van der Linde naar de Spoedeisende Hulp van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Ze is gevallen en heeft nu last van haar heup.
Meneer Bakker is al heel lang longpatient. Hij heeft nu weer erge last van benauwdheid.
De Ambulancedienst brengt mevrouw Schiphorst. Ze heeft sinds vannacht hartklachten.


Het Familiediner, maandag 7 september, 22.15 uur, Nederland 1
Een drieling in de jaren '60 was nogal wat. Machteld, Ingrid en Eric kregen daarom veel aandacht van hun ouders en hun omgeving. Hun oudere broer Frank voelde zich hierdoor behoorlijk buitengesloten. Twintig jaar geleden, na het overlijden van beide ouders, leidt dit tot een breuk in het gezin. Sindsdien weet niemand van de drieling hoe het met broer Frank gaat.
Bert van Leeuwen gaat bij allen langs en nodigt ze uit voor Het Familiediner. Maar, hoe ga je elkaar ontmoeten na 20 jaar? En zal Frank zich nu wél welkom voelen bij de drieling?


De Sorry-limo staat deze aflevering in Breda. Henny spreekt in de limo een boodschap in voor haar broer. Zij wil sorry zeggen, omdat ze jarenlang voor problemen heeft gezorgd door haar drankgebruik. Samen met Henny zoekt Bert hem op.


Afslag UMC Utrecht, dinsdag 8 september, 19.25 uur, Nederland 1
In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ontmoet Manuel de drie maanden oude Bryan Vosselman en zijn ouders. Al tijdens de zwangerschap werd duidelijk dat Bryan met een schisis of hazelip zou worden geboren. Maar er bleek nog meer aan de hand te zijn. Bryan heeft ook de zeldzame ziekte van Hirschsprung, een darmaandoening. Een deel van zijn dikke darm moet nu verwijderd worden.


Daarnaast maken we kennis met meneer Walch die na een tumorverwijdering al bijna anderhalf jaar revalideert. Ondanks veel tegenslag houden hij en zijn vrouw de moed erin.


De 38-jarige Marco Klaver komt naar de gipskamer. Hij heeft een nogal bizar ongeluk gehad.


En Manuel neemt een kijkje bij kinderchirurg prof. Van der Zee. In zijn laboratorium oefenen chirurgen ingewikkelde handelingen die nodig zijn tijdens kijkoperaties bij zeer jonge kinderen.


Rail Away, dinsdag 8 september, 19.55 uur, Nederland 2
Engeland/Newcastle-Lancaster
Een documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een treinreis gemaakt, waarbij ook aandacht is voor bijzondere lokaties.
In deze aflevering een reis vanuit de bakermat van het railvervoer, Newcastle, waar vader en zoon Stephenson hun eerste lokomotieven bouwden. We reizen over de eerste Oost/Westspoorlijn van Engeland langs de muur van Hadrianus, de Romeinse keizer die zijn rijk tegen Schotse horden wilde beschermen.
Na Carlisle gaan we zuidwaarts verder langs de Engelse westkust naar Lancaster door uitlopers van de Dales en de Pennines en langs de Ierse Zee.
Jong, dinsdag 8 september, 21.00 uur, Nederland 3
Ik ben een rechtlijnige moslima
Oem Imran draagt een niqaab. Als ze de straat opgaat, is haar hele lichaam bedekt met een zwart gewaad; alleen haar ogen zijn zichtbaar. Ze zegt: "Ik heb er laf aan wat mensen denken, ik leef toch niet voor de mensen op deze wereld."
Sinds 11 september 2001 is de angst voor moslims en de islam toegenomen. Het dragen van een burka of niqaab levert vaak negatieve reacties op. Presentator Manuel Venderbos trekt een paar dagen op met Oem Imran om te zien hoe zij leeft en denkt. Manuel bezoekt haar thuis en gaat op straat de discussie aan met omstanders. Een ontmoeting met oud-klasgenoten levert verrassende inzichten op. Maar de echte klapper is dat Oem Imran niets liever wil dan schieten op een schietvereniging...


't Zal je maar gebeuren, dinsdag 8 september, 22.50 uur, Nederland 2
De tweede Jonathan
De 20-jarige Sandra Jobse bevalt van een eeneiige tweeling. Met Job is alles goed,
maar Jonathan blijkt geen blaas en geen nieren te hebben. Hij overlijdt na 15 uur. Sandra durft hem niet meer aan te raken. Haar droom is in duigen gevallen en tijdens de rouwverwerking ontstaan er fikse huwelijksproblemen. Sandra besluit een sponsorkindje met dezelfde naam te nemen en op die manier hoopt ze beter met haar verdriet te kunnen omgaan. Ze gaat de negenjarige Jonathan opzoeken in de Dominicaanse Republiek. Zal deze ontmoeting haar verder brengen?


XMIX, woensdag 9 september, 13.17 uur, Nederland 3
Het verdwenen paard
Het renpaard 'Bliksem' is gestolen en dat terwijl er een belangrijke wedstrijd op komst is. Dax en Exel vinden het al moeilijk om een koe en een paard uit elkaar te houden, laat staan een paard en een renpaard! Wat nu?


XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!


Nederland Helpt, donderdag 10 september, 17.05 uur, Nederland 2
Johan Smoorenburg
Carla van Weelie ontvangt in deze aflevering Johan Smoorenburg uit Haïti. Johan vertelt hoe hij het al 30 jaar uithoudt in een van de meest verschikkelijke landen ter wereld: Haïti. Samen met zijn vrouw Janny zette hij zich met hart en ziel in voor de kinderen uit het kinderdorp dat zij oprichtten. Ook nu zijn vrouw Janny is overleden blijft hij in Haïti om dit belangrijke werk door te zetten.
Johan Smoorenburg is al 37 jaar zendeling. Hij richtte in 1982 een kinderdorp Bon Repos op. Hier wonen nu zo'n 85 kinderen, ze krijgen eten, een dak boven hun hoofd en gaan samen met nog 400 kinderen uit de omgeving naar school. Ook richtte hij een bejaardentehuis op, hier wonen ruim 40 bejaarden, die van een zorgeloze oude dag genieten, waar ze anders in de straten van Port-au-Prince zouden hebben moeten leven.
Cursussen en diverse projecten, zoals een bakkerij en visvijvers, proeftuinen e.d. zorgen ervoor dat de jonge mensen uit het dorp, maar ook van buitenaf, worden voorbereid op de wederopbouw van hun land.


Met Niets Begonnen, donderdag 10 september, 22.18 uur, Nederland 1
Marc Dik ontmoet Marktplaats-miljonair en idealist Bob Crébas.
Met een bijstandsuitkering leeft de jonge Crébas voor zijn idealen. Zijn leus: 'Werk is voor de dommen'. Inmiddels is hij met de verkoop van Marktplaats in één klap schatrijk geworden. Wat doet zoveel geld en succes met iemand die daar helemaal niet op uit was?
Marc duikt met Crébas in de tweedehands spullen, krijgt brandnetelrecepten en onderzoekt waar een miljonair zijn geld aan uitgeeft als hij nooit uit eten gaat.


Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 11 september, 14.38 uur, Z@pp
Uit de gevangenis
Tjonge! Wat een groot gat zit er in de panty van Elly. Ze heeft een nieuwe nodig. Dop en Kurk gaan naar de winkel. Daar zijn mooie panty's. Je kunt ze ook als mutsje opdoen. Of helemaal over je gezicht trekken. Dop en Kurk lijken wel vrolijke spoken. Maar de kassajuffrouw denkt dat ze dieven zijn!! Ze roept de politie. Oh nee, Dop en Kurk krijgen handboeien om. En ze moeten mee naar het politiebureau. Moeten ze daar nu voor altijd blijven?


De Dorpsdokter, vrijdag 11 september, 19.25 uur, Nederland 1
Dokter Jan gaat visites rijden met de motor en bezoekt boer Brouwer. Hij heeft behoorlijke knieklachten, nadat tijdens het melken een koe op zijn knie heeft getrapt.
Marleen snijdt een ingegroeide teennagel weg en dat levert een griezelig tafereel op.
De heer den Ouden heeft last van jicht.
Ook het agrarische leven in Noordeloos komt uitgebreid aan bod.


In dit seizoen van De Dorpsdokter volgen we vader en dochter Kruithof. Zij oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos.
De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor.
De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.


Checkpoint, zaterdag 12 september, 9.55 uur, Nederland 3
Deze week de eerste aflevering van het nieuwe seizoen! We gaan kijken hoe je het best kunt afkoelen als je het heet hebt. Wordt het een flinke windmachine of een stortdouche? En hoe kom je je huis in als je de sleutel vergeten bent? Handige en explosieve tips in de ultieme deurentest! En natuurlijk strijden de jongens en meiden ook in het tweede seizoen weer tegen elkaar. Het testteam gaat tot het uiterste! Crashen op een auto en vallen van grote hoogte; wordt de winnaar een stuntman of stuntvrouw?


Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.


Nederland Zingt, zaterdag 12 september, 18.30 uur, Nederland 2
Op zaterdag 25 april kwamen ruim 10.000 mensen naar de Jaarbeurs Utrecht komen om samen te zingen en te luisteren naar prachtige koren en vele solisten tijdens de Nederland Zingt-dag. Vandaag enkele muzikale hoogtepunten van deze dag.


Blauw Bloed, zaterdag 12 september, 19.35 uur, Nederland 2
In deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Blauw Bloed uitgebreid aandacht voor het bezoek van Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden aan New York. Zij wonen daar van 8 tot en met 13 september de viering bij van New York 400. De viering NY400 markeert vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten. Presentator Jeroen Snel presenteert deze aflevering vanuit New York.


NY400 biedt de gelegenheid aandacht te besteden aan het verleden, heden en toekomst van de betrekkingen tussen beide landen en gedeelde waarden als vrijheid, verdraagzaamheid en gelijke kansen te benadrukken. De activiteiten in het kader van NY400 hebben tot doel de samenwerking tussen Nederland en de VS in de 21e eeuw te intensiveren. NY400 is een initiatief van het Nederlandse kabinet in samenwerking met lokale en provinciale overheden, New York City en New York State, de stichting Henry Hudson 400, culturele instellingen, het bedrijfsleven en Nederlandse en Amerikaanse partners.


Daarnaast in Blauw Bloed aandacht voor de afgelopen zomer met o.a. een terublik op het fotomoment van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun kinderen op het strand van Wassenaar.


Nederland Zingt op Zondag, zondag 13 september, 9.00 uur, Nederland 1
Hannie Richard
Ds. Arie van der Veer in Capelle aan de IJssel op bezoek bij Hannie Richard, een heel gewone, maar ook heel bijzondere vrouw. Toen zij een paar jaar geleden op een druilerige zondagochtend naar Nederland Zingt zat te kijken werd zij diep geraakt door wat zij zag: daklozen-opvang in Leiden. Hannie zette het gevoel om in actie en organiseert nu samen met heel veel vrijwilligers een maandelijkse maaltijd met gezellige avond voor eenzame, vaak oudere mensen. Iedere maand weer een hele onderneming. Ds. Arie van der Veer zal als gast de maaltijd meemaken en houdt daarna een meditatie.


ontopic, zondag 13 september, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Arie Boomsma of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Ik ben bang voor een 3e WO, Atheïsten zijn materialistischer dan gelovigen en Iedereen masturbeert.


Hoedoejijdat.nu, zondag 13 september, 24.00 uur, Nederland 2
'Op dit moment ben ik door overbelasting al enige tijd niet op mijn werk. Voor de oorzaak van de dingen waar ik tegenaan liep, heb ik de hulp van een psycholoog ingeschakeld. Ondertussen vraag ik me af hoe het straks verder moet als ik weer hersteld ben. Blijf ik werken in mijn huidige functie als maatschappelijk werker of is de tijd rijp voor een andere baan? Ik wil graag onderzoeken wat het beste bij mij past, bij wie ik ben als persoon. Daarbij houd ik alles open. Ik zou hier graag hulp bij willen.'


Met deze vraag van [naam om privacy redenen verwijderd] begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar tips zien van een ervaringsdeskundige, een coach en een dominee. Naar aanleiding van een van deze tips gaat [idem] naar een loopbaandeskundige. Die neemt haar een persoonlijkheidstest af en helpt haar om naar de waardevolle dingen uit haar verleden, heden en toekomst te kijken. Zal het haar lukken om een beroep te vinden dat bij haar past? En ervaart ze in dit moeilijke proces de steun van haar man, haar vriendin en van God?
Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op, op zoek naar mensen, die ook vastgelopen zijn in hun werk. Wat hebben zij gedaan en van wie hebben zij steun ontvangen?


Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,