www.capelleaandenijssel.nl
Capelle aan den IJssel onderzoekt bestuurskracht
Hoe goed scoort de gemeente Capelle aan den IJssel op haar taken als bijvoorbeeld dienstverlener, handhaver of werkgever? Om dit in kaart te brengen is in de eerste helft van 2009 een zogenoemde bestuurskrachtmeting uitgevoerd. De resultaten zijn inmiddels verschenen. De uitkomsten zijn belangrijk omdat Capelle tot de beste gemeenten van Nederland wil behoren. Om te kunnen leren en verbeteren is inzicht in het eigen functioneren onontbeerlijk. De bestuurskrachtmeting is één van de instrumenten die de gemeente voor dit doeleinde gebruikt.
Er gaan veel dingen goed
De hoofdconclusie van de bestuurskrachtmeting is dat het merendeel van de gemeente goed functioneert. Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat in Capelle goed is nagedacht over hoe wijken een rol kunnen spelen in de participatie van burgers. Capelle heeft tevens op innovatieve manier culturele organisaties betrokken bij het opstellen van het cultuurbeleid, door een 'kwartiermaker' op pad te sturen. Ook de Jeugdraad in Capelle heeft volgens het onderzoek voldoende in huis om een succes te worden. Verder gaat de ambtelijke organisatie voortvarend te werk en is de inrichting van de ambtelijke organisatie een voorbeeld volgens de onderzoekscommissie.
Wat kan beter...
De bestuurskrachtmeting laat naast positieve oordelen, enkele aanbevelingen zien. Een verbeterpunt betreft de samenwerking tussen raad en college. Dat gaat over het verminderen van de sturing op details en het verbeteren van de kaderstelling door de raad. Overigens is dit punt nadrukkelijk niet alleen een uitdaging voor de raad, maar zeker ook voor de wijze van besturen door het college en voor het samenspel tussen college en raad. Het verdient aanbeveling om in de volgende raadsperiode hierin een verbeterslag te maken
Gezamenlijk onderzoek
De bestuurskrachtmeting is in opdracht gedaan van vier gemeenten: Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk. Naast een meting van de individuele bestuurskracht is tevens een vergelijking gemaakt tussen de vier verschillende gemeenten. Op die manier kan ook van elkaar worden geleerd.
Albrandswaard, Capelle, Krimpen en Ridderkerk hebben te maken met dezelfde vraagstukken. De vier liggen in de regio Rotterdam en zijn in een relatief korte tijd gegroeid. Het creëren van samenhang in de samenleving is daarom voor deze gemeenten een grote opgave. Ook hebben ze te maken met vergrijzing en met het opraken van bouwlocaties. De onderzoekscommissie ziet in de komende verkiezingen een kans om het functioneren vaan de gemeenteraden te verbeteren. Verder raadt de commissie de gemeenten aan om meer met elkaar samen te werken.
Bestuurskrachtmeting nieuwe stijl
De bestuurskrachtmeting is uitgevoerd door onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers en de Universiteit van Tilburg. Deze partijen hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de bestuurskracht van gemeenten in kaart te brengen. Belangrijke onderdelen zijn het uitvoeren van een zelfonderzoek en een visitatie met de andere gemeenten. Daarnaast heeft een interviewronde plaatsgevonden in de samenleving en bij partners in de regio. Het eindresultaat is een rapportage die inzicht biedt in sterke en zwakke punten. Tevens laat de rapportage zien wat de kansen en bedreigingen zijn en biedt het perspectief op hoe de gemeenten zich in de toekomst verder kunnen optimaliseren en verbeteren. Het is de eerste keer dat de nieuwe methode is toegepast. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft waargenomen bij het proces. De provincie Zuid-Holland heeft de meting medegefinancierd.
De volledige rapportage is te vinden op www.capelleaandenijssel.nl.
Noot voor de redactie,
Gemeente Capelle a/d IJssel