Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Leijten over topsalarissen in de thuiszorg

Antwoorden op kamervragen van Leijten over topsalarissen in de thuiszorg

Kamerstuk, 7 september 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2939098

7 september 2009

Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het KamerlidLeijten(SP) overtopsalarissen in de thuiszorg(2009Z11682).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over topsalarissen in de thuiszorg. (2009Z11682).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat het bestuur van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg de roep om loonmatiging naast zich heeft neergelegd?
1)

Antwoord 1

Formeel staan de leden van de Raad van Bestuur in hun recht. Maar een ander besluit was mij liever geweest. Ik wil er op wijzen dat ik de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Zorgroep Noord- en Midden-Limburg vorig jaar bij mij heb uitgenodigd en haar persoonlijk heb aangesproken op het hoge salaris van de leden van de Raad van Bestuur.

In dat gesprek heb ik gewezen op het maatschappelijk belang dat zorginstellingen vormen, hun specifieke positie/verantwoordelijkheid door bekostiging uit collectieve middelen, de daarbij behorende noodzaak van een maatschappelijk verantwoord beloningsniveau van bestuurders van zorginstellingen en het probleem dat te hoge salarissen moeilijk uit te leggen vallen, zeker als ze ook nog eens hoger uitvallen dan de eigen NVZD-regeling.

Kennelijk heeft dat toch enig effect gehad. Ik lees namelijk in het jaarverslag over 2008 dat het salaris van de bestuurders met niet meer dan de loonindexering (in dit geval rond de 3%) is gestegen van 2007 op 2008. Verder lees ik in het uitge-breidere krantenartikel dat de groei van de instelling van een omzet van EUR150 miljoen naar EUR265 miljoen en van 4.500 werknemers naar 8.500 werknemers geen aanleiding is geweest voor een loonsverhoging.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over het salaris van 330.948 euro? Bent u bereid u publiekelijk te distantiëren van deze bestuurder? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Het cijfer dat u gebruikt staat voor wat gebruikelijk `het super-bruto' wordt genoemd: het gewone bruto-salaris inclusief allerlei werkgeverslasten. In mijn ana-lyses ga ik altijd uit van het bruto-salaris. Dat is in dit geval EUR243.799. En dat is veel, te veel in het licht van een maatschappelijk verantwoord beloningsniveau.

Vraag 3

Erkent u dat, hoe langer u wacht met de topsalariswet, deze absurde salarissen zullen blijven voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer komt een wetsvoorstel naar de Kamer?

Antwoord 3

Over de komende wet Normering heeft het kabinet u in 2008 enkele brieven geschreven en hebt u een algemeen overleg gevoerd met zowel de coördinerend minister, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en de diverse vakministers, zie dossiernummer TK 28 479. Nog onlangs heeft de minister van BZK u in een brief medegedeeld (TK 30424, nr. 17) dat na deze zomer aan betrokken organisaties in het veld om commentaar wordt gevraagd op de kabinetsplannen voor de wet en dat de Kamer het wetsvoorstel vervolgens, na ommekomst van het advies van de Raad van State, in het voorjaar van 2010 aangeboden krijgt.


1) De Limburger, 16 juni 2009: "Bestuur Zorggroep wil loon niet matigen"

http://www.limburger.nl/article/20090616/REGIONIEUWS01/429543603/1030/ mobiel&Template=mobiel_art&omniture=0