Gemeente Kaag en Braassem

Regionale aanpak jeugdwerkloosheid vastgesteld
Ondertekening Convenant (1b).jpg

Wethouders van de 16 gemeenten uit Holland Rijnland en de Rijnstreek hebben op 28 augustus 2009 in Leiden hun handtekening gezet onder een Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid. Het doel van dit plan is dat de jongeren in de regio behouden blijven voor de eigen arbeidsmarkt en dat er een betere afstemming ontstaat tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Regionale aanpak jeugdwerkloosheid vastgesteld
De rijksoverheid heeft voor de periode 2009-2011 extra middelen beschikbaar gesteld om de verwachte jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het Rijk heeft daarbij bepaald dat op regionaal niveau actieplannen moeten worden gemaakt. Op 29 juni 2009 heeft Staatssecretaris Jetta Klijnsma wethouder Jan-Jaap de Haan (gemeente Leiden), die dit project namens de regio trekt, verzocht om voor 1 september een convenant en een regionaal actieplan op te stellen.

In tegenstelling tot andere regioâs zijn de werkloosheidcijfers in Holland Rijnland en de Rijnstreek nog niet erg hoog. Het aantal jongeren dat bij het UWV als niet werkend werkzoekende is ingeschreven telt op 1 juni 2009 een totaal van 1025. Hoewel de werkloosheid onder jongeren, in vergelijking tot de totale beroepsbevolking nog laag is, is deze bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar daarvoor. In vergelijking met andere regioâs lijken Holland Rijnland en Rijnstreek redelijk recessie-proof te zijn. Babyboomers gaan straks massaal met pensioen. Na de recessie zijn er dus weer volop banen. Helaas is er structureel onvoldoende instroom vanuit het onderwijs en is de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt nog steeds niet op orde. Met het regionale actieplan jeugdwerkloosheid spelen de 16 gemeenten in op deze situatie. We willen jongeren langer laten leren, zodat ze straks sterker op de arbeidsmarkt staan.

Het actieplan wordt door samenwerkende partijen in de regio uitgevoerd. Daarbij zijn ook de drie landelijke actielijnen - school-exit; matching; en stage en leer-werkbanen - naar de regio vertaald. Die samenwerking wordt uitgedrukt met het feitelijk meedoen in en het ondersteunen van het actieplan door het Beroepsonderwijs, het UWV-Werkbedrijf, het COLO en de werkgevers.

Wethouder Jan-Jaap de Haan namens de regio:
âWe gaan voorkomen dat er net als in de jaren tachtig een groep ontstaat die jarenlang de aansluiting met de arbeidsmarkt gaat missen. We grijpen de kans om onze jongeren beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Door ze langer te laten leren, ze beter te volgen en door betere voorwaarden te scheppen dat niemand buiten de boot valt.â