Partij van de Arbeid

Timmermans in New York

Staatssecretaris Timmermans is in New York voor een achtdaags bezoek Hij zal daar Prins Willem Alexander en Prinses Maxima namens het kabinet begeleiden tijdens hun programma tijdens de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Amerika. Timmermans: `Het is een unieke kans om een klein land goed op de kaart te zetten.'

De PvdA-staatssecretaris is binnen het kabinet verantwoordelijk voor de coördinatie van het NY400-programma, waar bijna alle ministeries aan bijdragen.Het prinselijk paar zal deelnemen aan tal van evenementen en een belangrijk bezoek afleggen aan Washington.

Timmermans: `Wij geven die viering een nadrukkelijk Nederlands tintje. Het Empire State Building wordt zelfs oranje verlicht. Het is een unieke kans om een klein land goed op de kaart te zetten, waar bijna 200 landen voortdurend proberen Amerikaanse aandacht te krijgen.'

In de Limburger/Limburgs Dagblad schreef Timmermans een stuk over deze week en de bijzondere band tussen Nederland en New York. Hieronder het volledige artikel:

`Misschien wel het belangrijkste document uit de Nederlandse geschiedenis is het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581. Na twintig jaar strijd tegen de Spaanse overheersing, besloten de Staten-Generaal in een document vast te leggen dat de troon `verlaten' was omdat de Spaanse koning had verzaakt de rechten en vrijheden van zijn onderdanen te respecteren. Dit was in die tijd een letterlijk en figuurlijk revolutionaire stelling: de Staten vonden dat burgers rechten en vrijheden hadden die onvervreemdbaar waren, dus waar de Koning niet naar believen over kon beschikken. Deze stelling was alle Europese vorsten een gruwel.

`Tegelijkertijd werkte die stelling als een magneet op talloze Europeanen die in vrijheid wilde leven. Dat je in de Republiek niet werd vervolgd om je geloof, dat je er ook rijk kon worden zonder van adel te hoeven zijn en dat je er relatief makkelijk je mening kon verkondigen, was uniek in het toenmalige Europa. De Republiek werd dan ook een smeltkroes van culturen. Ook al zou het nog eeuwen duren totdat er een einde zou komen aan de achterstelling van katholieken en joden, de Republiek was in haar tijd een lichtend voorbeeld. De morele drijfveren van onze erflaters waren hierbij belangrijk, maar bovenal waren het economische overwegingen die de Hollandse openheid motiveerden. Vrijheid, burgerschap en kapitalisme waren een perfecte mix voor de kansen die de snel groeiende wereldhandel in het begin van de zeventiende eeuw bood. Niemand was daarin beter dan de Nederlanders.

Deze waarden en belangen werden ook uitgedragen door de vele VOC schepen die alle wereldzeeën bevaarden en overal handelsposten openden. Zo werd ook precies 400 jaar geleden, in september 1609, voet aan wal gezet op het eiland dat wij nu kennen als Manhattan. Het VOC schip, de Halve Maen, had een Engelse kapitein, Henry Hudson, en een achttienkoppige Engels-Nederlandse bemanning. Pas 15 jaar later zou Nieuw Amsterdam tot een echte nederzetting uitgroeien en zouden de waarden van de Republiek aan de basis staan van een stad die je vandaag misschien het beste kan omschrijven als de hoofdstad van de wereld.

Russell Shorto, Amerikaans schrijver en directeur van het Amsterdamse John Adams instituut, heeft in zijn boek `Nieuw Amsterdam' prachtig de Nederlandse invloeden op het ontstaan van de VS beschreven. Hij laat zien dat essentiële bestanddelen van het Amerikaanse DNA van Nederlandse oorsprong zijn. Omdat de Nederlanders er vrij snel door de Engelsen weer zijn uitgeknikkerd, is onze invloed daar steeds onderbelicht gebleven, maar dankzij het werk van Shorto, die overigens weer gebruik maakt van decennialang onderzoek van Charles Gehring uit Albany, kan iedereen nu kennisnemen van deze bijzondere Nederlandse erfenis. Wie de moeite neemt om het Plakkaat van Verlatinghe naast de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring te leggen, die bijna 200 jaar later tot stand kwam, zal zien hoezeer de Amerikaanse aartsvaders zich door het Nederlandse voorbeeld lieten inspireren.

De aankomst van de Halve Maen, precies 400 jaar geleden, is voor ons aanleiding om stil te staan bij die eeuwenoude relatie tussen de VS en Nederland. Onze kroonprins en prinses Maxima zullen in de komende week aan veel evenementen deelnemen in New York en een belangrijk bezoek afleggen aan Washington. Nederland zal zich dan van zijn beste kant laten zien, zowel economisch als maatschappelijk en cultureel. Wij zoeken daarbij aansluiting bij de New York 400 viering die al door zowel de stad als de staat New York was voorzien en wij geven die viering een nadrukkelijk Nederlands tintje, inclusief een oranje verlichting op de Empire State Building. Het is een unieke kans om een klein land goed op de kaart te zetten in een land waar bijna tweehonderd landen voortdurend proberen Amerikaanse aandacht te krijgen.

Meer Nederlanders en zoveel mogelijk Amerikanen bewust maken van onze bijzondere relatie is slechts één van de doelen van de viering. Het is ook nadrukkelijk een investering in de toekomst. Het cadeau dat wij de stad aanbieden, een prachtig paviljoen ontworpen door Ben van Berkel, een van Nederlands meest prominente architecten, krijgt een permanente plaats bij Battery Park, op de punt van Manhattan, vlak bij de plek waar ooit Fort Amsterdam stond. Dagelijks zullen daar vele tienduizenden langslopen en zien dat zij zich op `New Amsterdam Plein' bevinden. Bovendien maakt New York een razendsnelle ontwikkeling door naar duurzaamheid, waarbij gezocht wordt naar een nieuwe relatie van een miljoenenstad met de natuurlijke omgeving. Men wil meer parken, meer fietspaden, meer recreatiemogelijkheden aan het water en op al deze punten is Nederland een voorbeeld. Dat is een kans die wij niet kunnen laten lopen.

Nederland en de VS zijn beide gebouwd op een passie voor vrijheid, een zucht naar nieuwe kansen en een diepe verbondenheid aan morele waarden, met name tolerantie. In een wereld die razendsnel verandert, die vele bedreigingen kent, maar ook nieuwe kansen biedt, is dit nog steeds de beste mix om ervoor te zorgen dat we niet alleen een prachtig verleden, maar ook een mooie toekomst hebben.'

Frans Timmermans