Huizinga ontvangt Toekomstbeeld Markermeer IJmeer

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag het Toekomstbeeld Markermeer-IJmeer in ontvangst genomen. Hierin wordt aangegeven hoe dit gebied kan uitgroeien tot één van de nieuwe natuuriconen van Nederland. De voorgestelde natuurmaatregelen kunnen een plek gaan krijgen in de besluiten die het kabinet binnenkort neemt over de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam, Almere en Markermeer. "Dit is een uitstekende verkenning van de opgaven waarvoor we staan. U geeft de juiste koers aan. Binnenkort neemt het kabinet een besluit over de samenhang tussen projecten die spelen in dit prachtige gebied. Hierin zal de Toekomstagenda Markermeer-IJmeer een belangrijke rol spelen'', aldus Huizinga.

Het Toekomstbeeld is opgesteld door de stuurgroep Markermeer-IJmeer, met als voorzitter gedeputeerde Andries Greiner. Het bevat een mix van vernieuwende natuurmaatregelen waarmee het Markermeer-IJmeer kan uitgroeien tot één van Europa's grootste aaneengesloten wetlands. Tegelijkertijd bieden de maatregelen ruimte voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van recreatie, natuurbeleving en stedelijke kwaliteit. Het Markermeer en IJmeer zouden 'het Blauwe Hart' van de Randstad kunnen worden, dus als natte versie van het Groene Hart.

Het rapport kent een breed draagvlak en wordt gezien als een herwonnen perspectief voor het gebied nadat inpoldering van de Markerwaard in 2006 definitief van de baan is. De stuurgroep geeft aan dat de regio voldoende kansen ziet om de natuurmaatregelen te combineren met regionale plannen en ideeën. Bovendien blijken de natuurmaatregelen gefaseerd uitvoerbaar en de kosten daardoor in de tijd te spreiden. Binnen het Rijkswaterstaatproject 'Natuurlijk Markermeer IJmeer' wordt door het Rijk de effectiviteit van de voorgestelde natuurmaatregelen nader onderzocht. Voorbeelden van natuurmaatregelen waaraan wordt gedacht zijn het aanleggen van vooroevers, slibputten en vispassages en het helder maken van de Hoornse Hop door de aanleg van een strekdam.

Binnenkort neemt het kabinet verschillende besluiten over de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam, Almere en Markermeer. Het gaat hier bijvoorbeeld om besluiten over woningbouw bij Almere, het openbaar vervoer tussen Schiphol-Amsterdam-Almere en Lelystad, een mogelijke weg of spoorverbinding tussen Almere, 't Gooi en Utrecht maar ook over de toekomst van het Markermeer-IJmeer. Deze besluiten worden in samenhang genomen en weergegeven in de nog op te stellen RAAM brief (Rijksbesluiten Amsterdam Almere Markermeer). Omdat een sterk ecologisch systeem een randvoorwaarde is voor verdere ontwikkeling van de regio vormen de voorgestelde maatregelen uit de Toekomstagenda Markermeer-IJmeer een belangrijke bouwsteen voor de besluiten uit de RAAM-brief.

Noot voor redacties (