Politie IJsselland

Project "Groep & Kick = Niet goed Snik" van start

Kampen, 04-09-2009 o Maandag 7 september start het project Groep & kick = niet goed snik. Aan dit project werken de scholen voor voortgezet onderwijs in Kampen, de politie en gemeente in Kampen, het Bureau Halt Regio IJssel Vecht en het Openbaar Ministerie Zwolle mee. Doel van het project is het doorbreken, dan wel beïnvloeden van het groepsgedrag van de fietsende schooljeugd. Het gaat daarbij vooral om het voorkomen van gevaarlijk rijgedrag. Daardoor proberen de samenwerkende partijen de overlast, ergernis, klachten en het onmachtsgevoel van weggebruikers en bewoners, van de aan de schoolroutes gelegen woningen, te verminderen. De politie controleert op de uren dat de meeste overlast wordt veroorzaakt. Voor het eerst worden de controles ook uitgevoerd door de bikers van het politieteam Kampen.

Tijdens het project worden de overlast veroorzakende fietsers niet bekeurd voor een verkeersovertreding, maar voor overtreding van de Algemene Politie Verordening van de gemeente Kampen. Er is gekozen voor dit bewuste artikel uit de APV, omdat voor een verkeersovertreding alleen een boete kan worden gegeven. Op grond van het artikel in de APV is het mogelijk om Halt in te schakelen. Daardoor is het mogelijk om ook in opvoedende zin iets te doen.

HALT

Overtreders krijgen een Halt-bon en moeten zich telefonisch melden bij Halt Zwolle en omstreken. Medewerkers van Halt zullen met de jongeren in Kampen een alternatieve straf uitvoeren. Indien een jongere of ouders niet mee willen werken aan de Halt-procedure, dan wordt er alsnog een proces-verbaal opgemaakt. In overleg met het Openbaar Ministerie zal de verdachte dan worden gedagvaard, wat zal betekenen dat hij of zij zich voor de rechter zou moeten verantwoorden. De controles starten maandag.