Project Gemeente Westland

Westland stimuleert doorleren jongeren

Gemeente Westland stimuleert doorleren jongeren

Publicatiedatum: 31-08-2009

Van 7 tot en met 11 september vindt in heel Nederland de Actieweek 'Maak het zelf, schrijf je in!' plaats. Doel is het stimuleren van jongeren om van het VMBO over te stappen naar het MBO en een startkwalificatie te behalen. Schooluitval vindt meestal plaats na het behalen van het VMBO-diploma. Jongeren gaan dan liever werken dan dat ze doorleren. Voor deze jongeren is de kans werkloos te worden volgens onderzoek groot. Jongeren moeten zich daarom gaan realiseren dat zij hun eigen toekomst zélf 'kunnen maken'. Op 7 september openen minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt de landelijke actieweek. Wethouder Ben van der Stee geeft ook zijn bijdrage aan dit evenement.

Wat gebeurt er in het Westland
In Westland gaan relatief veel jongeren na het behalen van het VMBO-diploma liever werken en geld verdienen dan doorleren. In deze week wil de gemeente ouders en jongeren laten inzien dat dit kortetermijndenken minder kansen voor de toekomst biedt. Daarom zijn alle 4e jaars VMBO-leerlingen door de gemeente met een brief benaderd over hun keuze voor een vervolgopleiding. Nagenoeg alle jongeren hebben hierop gereageerd. Er is contact geweest met de VMBO scholen, veelal is bij hen al bekend wat de jongeren gaan doen. De jongeren die niet kiezen voor doorleren of waarvan niets bekend is worden persoonlijk benaderd door het team van consulenten voortijdig schoolverlaten (VSV) en leerplichtambtenaren van de gemeente Westland.

Het gaat dan om jongeren die bij werkgevers veel uren kunnen maken en met heel hard werken een goed inkomen hebben. De vraag is of zij dit soort werk voor altijd willen doen en of zij dat ook een leven lang kunnen volhouden. Daar is vaak nog niet over nagedacht. Door hier over te praten en de mogelijkheden voor te leggen kiezen jongeren er toch vaak voor om weer naar school gaan. Dit kan fulltime naar school zijn of in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit is een constructie waarbij er drie tot vier dagen gewerkt wordt en één of twee dagen naar school. Een nieuwe ontwikkeling is dat er meer samengewerkt gaat worden tussen het bedrijfsleven en de ROC's (regionale opleidingscentra) om een combinatie van school (fulltime) met een werkcomponent erin te gaan volgen, zodat alsnog een startkwalificatie behaald kan worden.

Waarom doorleren
Nog te veel jongeren verlaten in Nederland het onderwijs zonder een startkwalificatie te hebben behaald, dat wil zeggen zonder MBO-diploma op niveau 2, 3 of 4, of een HAVO- of VWO-diploma. Een jongere zonder zo'n diploma is volgens de Leerplichtwet 1969 verplicht tot zijn 18e door te leren om een startkwalificatie te behalen. Hij/zij is dus nog kwalificatieplichtig. Het beschikken over een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hun veel betere kansen op het vinden van een (vaste) baan, zeker nu het economisch minder goed gaat. Daarbij kunnen zij in de toekomst ook gemakkelijker doorstromen naar een betere baan en verdienen ze als starter gemiddeld EUR 2.300 bruto per jaar méér dan zonder een startkwalificatie! Onderzoek wijst uit dat jonge werknemers zonder startkwalificatie als eersten worden ontslagen als zij ouder en daardoor voor werkgevers te duur worden, of als het slecht gaat met een bedrijf. Het is dus het allerbeste om door te leren.