Japanse kunstenares Kay Yoshiya in Geelvinck
Het Renaissance ideaal van de universele mens Japans verbeeld
AMSTERDAM, 20090905 -- In het kader van de viering van 400 jaar handelsrelaties Nederland - Japan opent Minister K. Ota van de Japanse Ambassade te Den Haag op zondag 6 september de nieuwe tentoonstelling van de Japanse kunstenares Kay Yoshiya in Museum Geelvinck Hinlopen Huis aan de Keizersgracht te Amsterdam. De tentoonstelling vindt tevens plaats in de serie Comprehensive Dialogue among Civilizations en zal te zien zijn t/m 19 oktober 2009.
Kay Yoshiya was na de oorlog de eerste Japanse kunstenares die de kunstacademieopleiding in Den Haag volgde en sedertdien is zij in Nederland blijven wonen. Zij heeft op basis van haar Japanse achtergrond haar eigen stijl ontwikkeld, die geïnspireerd is op de Renaissance. De gezichten in haar werk hebben een clownachtig uiterlijk, een masker zonder uitdrukking dat noch Europees, noch Aziatisch oogt, waarmee zij de universele of kosmopolitische mens wil symboliseren. De getoonde werken zijn vervaardigd tussen 2004 en 2008. Naast de figuratieve olieverfschilderijen, die een 'fushion' tussen Westerse en Oosterse schilderstijl vormen, wordt ook nieuw, nog niet eerdere geëxposeerd, abstract grafisch werk getoond.
Kay Yoshiya is eveneens een gevierd auteur in Japan. Zij zet zich in voor de betrekkingen Nederland - Japan. Voor haar zeer uitgebreide CV, zie hieronder.
De tentoonstelling in Museum Geelvinck Hinlopen Huis vindt plaats in het kader van de tentoonstellingenserie Comprehensive Dialogue among Civilizations, die sedert 2001 - UN Year Dialogue among Civilizations - plaatsvinden, en past tevens in het themajaar Amsterdam Art City 2009.
Duur: 6 september t/m 19 oktober 2009
Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 17.00
Géén verhoogde entreeprijs. Museumkaart en IAMsterdamcard gratis; diverse kortingskaarten, o.a. studentenkaart, Vrijwilligerskaart en Stadspas.
De opening vindt plaats om zondag 6 september 16.00 uur door Minister K. Ota van de Japanse Ambassade te Den Haag.
Pers en media: gratis toegang; opgeven bij Dunya Verwey, verwey@geelvinck.org of 0654794606. Let op. U moet binnen zijn vóór 17.00 uur wegens sluiting museum.
In het kader van de tentoonstelling vindt op zondag 27 september de Nederlandse première plaats van "Melodies of Japan" van de Japanse componist Teruyuki Noda. Dit stuk voor fluit en harp vormt een onderdeel van het kamermuziekprogramma "Exotica" uitgevoerd door Mirjam Rietberg, fluit, en Dasha Beltiukova, harp, samen met de sopraan Anna Azernikova.
Tevens vindt in het kader van de tentoonstelling plaats op zondag 20 september in de serie Sweelinck in Geelvinck: "Klavecimbel", een kamerconcert door Yoshiko Ieki op klavecimbel met werken van J.S. Bach. F. Couperin, G. Böhm en C.Ph.E. Bach.
Voor beide kamerconcerten geldt:
- Aanvang 16.00, na afloop napraten met de musicus
- Toegang EUR 15,= p.p., schenking ten bate van het Geelvinck Restauratiefonds
Duur ca. 5 kwartier en na afloop napraten met de uitvoerenden.
Curriculum Vitae
Kay Yoshiya
1945: Geboren in Yokohama, Japan
Gevolgde Studies:
1963~65: Gestudeerd bij Bunka-Gakuin Academy in Tokio, Japan (grafische werken)
1965~66: Gestudeerd bij Koninklijke Academie v. Beeldende Kunst in Den Haag
1966~72: Gestudeerd bij Vrije Academie in Den Haag
Artistieke Activiteiten:
1973:
Speciale groepstentoonstelling bij Galerie Philipona in Den Haag ter gelegenheid van het 25e jubileum na de bekroning van Koningin Juliana (25 geselecteerde kunstenaren hebben toen de koningin op het paleis Huis ten Bosch geportretteerd en hun werken in deze galerie tentoongesteld.)
1974~89:
Vele solo- en groepstentoonstellingen in verschillende plaatsen in Nederland
1984~87:
Solotentoonstelling elk jaar bij Fujii Gallery (Art Salon) in Tokio
1989:
* Uitgenodigd door Gate Foundation tot de deelname bij groepsexpositie "Dutch-Japan Modern Arts Exposition" bij Kasteel Arcen in Limburg.
* Solotentoonstelling bij Tenmaya Art Gallery in Okayama, Japan
* Solotentoonstelling bij Kawakami Gallery in Tokio
1989:
Overzichttentoonstelling "Kay Yoshiya & Her Dreamy Infinite World" in Sakura City Hall Gallery, Sakura City, Japan in samenwerking met de Japan-Dutch Association
1990: Expositie bij "La Pola" Gallery in Tokio van de originele illustratietekeningen gemaakt voor haar eerste boek uitgegeven in Japan
1990~97:
Solo- & groepsexposities in verschillende plaatsen in Nederland en België
1993:
Solotentoonstelling bij prestigieuze "Wako Hall" Gallery in Tokio
1998:
Solotentoonstelling bij "Wako Hall" Gallery in Tokio als vóór-evenement van het jubileum "400-jaar Nederlands-Japanse Betrekking" onder auspicien van de Nederlandse Ambassade te Tokio en het Nederlandse Bureau voor Toerisme.
2000:
Speciale tentoonstelling in Amstelveen "Bron van de Kunst = Gedicht (Spring of the Art = Poem)" samen met de bekende Japanse dicher Makoto O-oka onder auspiciën van gemeente Amstelveen en de Japanse Ambassade in Den Haag als één van de belangrijke culturele evenementen georganiseerd in het kader van het jubileum "400-jaar Nederlands-Japanse Betrekking". De schilderijen voor deze unieke tentoonstelling zijn gemaakt op inspiraties als motief die bij het lezen van de in het Engels vertaalde gedichten van dichter O-oka zijn opgekomen. Tijdens de opening werden de gedichten door de dichter zelf voorgedragen.
2001:
* Tentoonstelling samen met Japanse dichter O-oka bij "The Netherlands Centre" in Kobe, Japan
* Geaccepteerd als kunstenaarslid van de "Arti et Amicitiae" in Amsterdam.
2002:
Groepsexpositie bij de "Arti et Amicitiae" (nieuwe leden tentoonstelling)
2004:
* Solotentoonstelling bij "Galerie van Strien" in Nieuw-Amsterdam
* Groeps-lithoexpositie bij "Galerie Babs Voskuil" in Delft
2005:
* Groepstentoonstelling bij "Galerie Babs Voskuil" in Delft (mei)
* Solotentoonstelling bij "Wako Hall" Gallery in Tokio (december)
2006:
* Kunstmanifestatie Babs Voskuil bij boerderij `t-Woud' te Schipluiden(Groepstentoonstelling van o.a. lithografische werken en olieschilderijen)
* Solotentoonstelling bij Galerie Babs Voskuil te Delft (October)
Collecties:
* Gemeentemuseum te Den Haag
* Sakura Municipality Museum, Sakura-City, Japan
* Sakura Music Hall, Sakura-City, Japan* Japanse School te Rotterdam
* Japanse School te Amsterdam
Andere activiteiten:
* Auteur van artikelen in de Japanse media (dagbladen, tijdschriften, internetmagazine enz.)
* Auteur van verschillende boeken in het Japans:
*"Under the elm trees - what I think in The Netherlands" (Miraisha - 1990)
* "The painting cherished by my mother" (Miraisha - 1992)
* "A house alongside the lake" (The Mainichi Press - 1994)
* "Reading the paintings of The Netherlands School" (Miraisha - 1997)
* "Gloomy blue sky - Life of Vincent van Gogh" (Hyoronsha - 2005)
Een aantal essays die voor haar bovengenoemde boeken werden geschreven is in de Japanse schoolboeken opgenomen en ze worden nu nog steeds door de Japanse scholieren (niveau: voortgezet middelbaar onderwijs) voor hun literatuurstudie gelezen. Eén van de essays, getiteld "I am sorry", gaat over het oorlogsleed van een oude Nederlandse dame die vanuit Nederlandse Indië naar Nederland gerepatrieerd was nadat zij de Japanse kampen overleefd had. Een jong Japans meisje, dat in 1967 plotseling bij een groenteboer in Den Haag tegenover deze dame stond, had geen andere woorden tegen haar te zeggen dan "I am sorry" ondanks het feit dat ze de gruwelijke oorlog als pasgeboren baby zelf niet meegemaakt had.