Een handig en leuk cijferboek, ook voor kinderen met een handicap


Met gedrukte en geschreven cijfers, handgebaren, brailletekens, plaatjes, versjes en sommen met de antwoorden

OUD-BEIJERLAND, 20090903 -- Van auteur Betty Sluyzer verscheen bij Uitgeverij De Eekhoorn Het grote cijferboek van Tuk, een groot cijfer-, tel- en rekenboek voor kinderen die willen weten hoe de cijfers eruitzien, hoe je ze schrijft en voor welk getal een cijfer staat, voor kinderen met dyslexie of dyscalculie, voor dove, slechthorende, blinde en slechtziende kinderen. Zo'n cijferatlas bestond nog niet. Eerder had Betty Sluyzer een primeur met Het grote abc van Tuk (2008). Deze titel is intussen een klassieker. In eigen beheer verscheen De Tafels van Tuk, een cijferposter, met de tafels van 1 tot en met 12 en twee tafeldiploma's. De schrijfster zal op zondag 6 september tijdens de Manuscriptabeurs in Amsterdam een korte voorleesvoorstelling verzorgen.

Wat staat er in Het grote cijferboek van Tuk?

In Het grote cijferboek van Tuk staan de cijfers 0 tot en met 20, cijferplaatjes, cijferwoorden, cijfers die je om je heen ziet, telversjes, optelsommen, aftreksommen, splitssommen, vriendjessommen, tweelingsommen, zoekplaten en vragen bij de versjes.

Het boek bestaat uit 44 spreads met cijfers, plaatjes, versjes, sommen, vragen en antwoorden. Voorin het boek staan tips voor de voorlezers. De eerste 21 spreads gaan over de cijfers 0 tot en met 20.

Op de linkerbladzijde staat eerst groot het cijfer. Daaronder staan verschillende vormen van dat cijfer: het cijfer zoals je dat leert schrijven, het dovenhandgebaar en het cijfer in brailletekens. Voor doven en slechthorenden is het cijfer van de bladzijde ook te zien in het handalfabet. Voor blinden en slechtzienden zijn ook de brailletekens afgedrukt. Door de cijfers te beplakken met een ruwe stof en door vilten stickertjes te plakken op de stippen en/of door er op een andere manier hoogteverschillen in te maken, kunnen ook blinde kinderen het cijfer van de bladzijde meelezen.

Op de rechterbladzijde staan plaatjes van mensen, dieren en voorwerpen. Daaronder staat een grappig versje, waarin het getal en de getoonde voorwerpen voorkomen. De andere spreads bevatten de cijferplaatjes, de telversjes, de sommen en de zoekplaten. Op de schutbladen staat een leuk overzicht met varkentjes van de getallen 1 tot en met 20.

Waarom Het grote cijferboek van Tuk?

Volgens hoogleraar wiskunde Jan van der Craats van de Universiteit van Amsterdam moet iedereen weer leren optellen en aftrekken tot 20 en de tafels tot 10 uit zijn hoofd leren. (Primo PO, 17-08-2009)
Met Het grote cijferboek van Tuk en de poster De Tafels van Tuk kan iedereen dat op een leuke manier leren.
De auteur kwam tijdens haar schoolbezoeken en voorstellingen tot dezelfde conclusie en bedacht Het grote cijferboek van Tuk en De Tafels van Tuk.
Rekenen heeft veel met taal te maken. Sommige kinderen hebben veel aan de gedrukte cijfers. Anderen leren sneller door hardop (mee)praten. Veel kinderen leren sneller als ze cijfers en woorden aan plaatjes kunnen koppelen. Kinderen kunnen plezier hebben met en leren over de cijfers en de getallen door met een voorlezer mee te rijmen, door te kijken, te luisteren, te tellen en vooral door te lachen. Daarom staan er in dit boek veel woorden en versjes en plaatjes bij de cijfers. Een gevorderde lezer leest de versjes (voor). De versjes hebben de bedoeling om de fantasie van kinderen te prikkelen.

Betty Sluyzer en de Kinderboekenweek 2009

Van dezelfde schrijfster verschenen deze week ook twee titels die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2009:
Drie haasjes gaan eten, een miniversie van een eerder verschenen prentenboek vol grapjes over het 'aan tafel ritueel' voor peuters en kleuters.
Een Kimioboek van Mercis-Publishing.
Sinterklaas en Pierewiet, een prentenboek met flapjes voor peuters en kleuters over de kleine Pierewiet die het snoep liever zelf opeet dan dat hij het uitdeelt. Bijzonder: met een kleutertekst op www.kimio.nl.
Een Kimioboek van Mercis-Publishing.


Over kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer

Betty Sluyzer studeerde Nederlands aan de UVA en begon 25 jaar geleden met het schrijven van kinderboeken. Sinds ze zelf kinderen heeft, is ze zich verder gaan verdiepen in taalontwikkeling, kinderboeken en leren lezen. Zij doet presentaties voor de Stichting Lezen en Schrijven, bezoekt klassen en geeft ouderavonden, cursussen en trainingen op het gebied van presenteren, taalontwikkeling, kinderboeken, dyslexie, voorlezen en leren lezen. Haar boeken zijn erg populair, ook bij kinderen die niet zo van lezen houden. Ze worden veel gebruikt in de kinderopvang, op basisscholen, in projecten en methoden voor de VVE (Vroeg- en Voorschoolse Educatie), in Boekenpret, alfabetiseringsprojecten en taalachterstandsprojecten.

Auteur Betty Sluyzer op 6 september 2009 op Manuscripta

Betty Sluyzer geeft een korte voorstelling voor volwassenen en kinderen naar aanleiding van het verschijnen van de miniversie van Drie haasjes gaan eten.
Waar en wanneer? Zondag 6 september om 14.15 uur in Het Huis van Aristoteles op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Een boek met een handtekening van de auteur?

Betty Sluyzer verkoopt haar eigen boeken en materialen tijdens workshops en via internet: www.bettysluyzer.nl Klik op Boekwinkel.

Boekgegevens:

Het grote cijferboek ISBN 9789045413501
Poster: De Tafels van Tuk ISBN 9789081465519
Drie haasjes gaan eten, miniversie ISBN 9789056477295
Sinterklaas en Pierewiet ISBN 9789056477271