Ingezonden persbericht
Theater LANTAREN/VENSTER
PERSBERICHT
Vrijdag 14 augustus
1 JAZZPROGRAMMA - september 2009
Zaterdag 5 september 2009
Nils Wogram Root 70
Als u wilt weten hoe de jonge Europese jazz zich ontwikkelt, bent u vanavond bij dit concert aan het juiste adres. Nils Wogram, de Duitse trombonist is al jaren een van de grootste talenten van de Europese jazzscene. In Nederland is hij niet geheel onbekend omdat hij zijn carrière o.a. begon in het Oktemble van Martin Fondse, in Rotterdam speelde hij twee jaar geleden nog met Stefan Lievestro in diens groep, The Gairloch Sessions.
Het ensemble Root 70 bestaat uit vier jonge muzikanten, twee Duitsers met twee Nieuw Zeelanders. Allen zijn succesvol met hun eigen projecten.
De muziek van Root 70 is een fusie van verschillende muziekstijlen, waarbij microtonaliteit een grote rol speelt. Bij microtonaliteit is de afstand van een toonhoogte tot de eerstvolgende toonhoogte kleiner dan in de gewone 12-toonsladder. Alle stukken van Root 70 zijn daardoor gebaseerd op 24 tonen. Daarmee slaagt de groep erin een geheel nieuw en eigen geluid te creëren.
De titel van de band suggereert dat we teruggaan in de tijd. Dat is echter niet het geval. De stukken klinken als standards terwijl het geen standards zijn. "Wij wilden een muziek maken die oppervlakkig gezien lijkt op straightahead jazz, maar vol zit met gedetailleerde verschuivingen."
Nils Wogram - trombone
Hayden Chisholm - alt saxofoon
Matt Penman - bas
Jochen Rueckert - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 17,- / E 15,-
Zaterdag 12 september 2009
Aki Takase and the Good Boys
De Japanse pianiste Aki Takase die werkt in het spanningsveld tussen traditie en avant-garde, woont sinds enige tijd in Berlijn en heeft daar deze band met Europese musici gevormd. Het is een onconventionele band geworden. Met top improvisatoren als Rudi Mahall en Tobias Delius is het lachen, zweten en rondrennen door het landschap van Monk, Polka, Wals, Eisler en Bebop. The Good Boys laten zich bij Aki Takase helemaal gaan in een kinderlijk spel waarbij ze vrolijk muziekstukken in 1000 stukjes uit elkaar halen om die vervolgens weer in elkaar te passen, zich er niet om bekommerend of het allemaal wel past. Er heerst een feeststemming op het podium, die soms doet herinneren aan de sfeer in de bands van Charles Mingus.
Een ding is zeker. De band heeft voorkeur voor stukken van eigenzinnige musici als: Thelonius Monk, Eric Dolphy en Ornette Coleman, maar blijft verrassend origineel en uniek in haar aanpak van die muziek
De inmiddels uit Nederland vertrokken Boy Edgarprijswinnaar Tobias Delius komt mee. Een uitgelezen kans om deze originele muzikant in Rotterdam te horen.
Aki Takase - piano
Rudi Mahal - basklarinet
Tobias Delius - tenorsaxofoon
Johannes Fink - bas
Heinrich Koebberling - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 17,- / E 15,-
Zaterdag 19 september 2009
Eric Vloeimans Gatecrash
Eric Vloeimans behoeft natuurlijk geen enkele introductie meer. Zeker in Rotterdam niet. Eind 2007 nam hij met deze groep Gatecrash in Lantaren/Venster twee cd's op Gatecrash en Hyper, cd's die beiden zeer goed zijn ontvangen. Kenmerkend voor de muziek is het feit dat Eric zijn trompetspel heeft uitgebreid met het gebruik van elektrische mogelijkheden en effecten. Hij slaagt er daarmee in zijn klankrijkdom uit te breiden. Kenners van zijn muziek zullen deze toevoeging van elektronica niet zien als een nieuwe richting, maar als een logische stap die voortkomt uit de muziek zoals Eric die maakt. Bij Eric is de elektronica niet het toevoegen van allerlei technisch klinkende geluidjes, maar een verbreding van het emotionele klankspectrum dat zijn muziek zo eigen is.
Bijzonder is ook het spel van de jonge Jasper van Hulten op drums, het fijngevoelige pianospel van Jeroen van Vliet en de stuwende bas van de IJslandse bassist Gulli Gudmundsson.
Eric Vloeimans - trompet.
Jeroen van Vliet - Fender Rhodes en Synthesizer.
Gulli Gudmundsson - contrabas & basgitaar
Jasper van Hulten - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 19,- / E 17,-
Zaterdag 26 september 2009
Cecil Taylor 80 Birthday Celebration
Cecil Taylor wordt beschouwd als een van de grootste scheppers in de jazzmuziek en uit de Free Jazz in het bijzonder. Zijn naam staat op één rij met musici als Davis, Coltrane, Mingus en Rollins. Zijn invloed op de moderne muziek, poëzie en pianomuziek is uniek. Elke doorgewinterde jazzliefhebber kent de grote betekenis van Taylor en de enorme carrière die hij gemaakt heeft. Hij is een van de meest creatieve pianosolisten in de jazzmuziek. Zijn soloconcerten zijn vermaard.
Op 25 maart dit jaar vierde hij zijn 80e verjaardag. Lantaren/Venster, het Muziekgebouw in Amsterdam, Jazz d'Or in Straatsburg, Porgy & Bess in Wenen, De Singel in Antwerpen en de Philharmonie in Luxemburg vieren deze bijzondere verjaardag met een korte tournee van de man die nu een halve eeuw uitdrukkelijk muzikaal aanwezig is.
Taylor speelt samen met de drummer Tony Oxley, een van de grote Free Jazz drummers uit de Engelse jazzscene. Het is bijzonder dat hij meekomt want Tony Oxley is maar zelden in Nederland te horen.
Cecil Taylor - piano, poëzie en dans
Tony Oxley - drums, cimbalen en elektronica
Aanvang 21:00 uur. Entree E 30,- / E 28,-
Noot voor de redactie,