Ingezonden persbericht


Persbericht

Concerten Symphonic Queen
van het NNO uitverkocht!

Groningen, 3 september 2009 - Alle concerten van Symphonic Queen gespeeld door het Noord Nederlands Orkest (NNO) zijn uitverkocht! De theaters werken op dit moment met wachtlijsten om belangstellenden wellicht op het laatste moment nog van een wel begeerd kaartje te kunnen voorzien. Het NNO brengt deze maand de grote hits van Queen naar het Noorden. De concerten vinden plaats op 5 september in Groningen, 8 september in Drachten, 10 september in Leeuwarden en 11 september in Hoogeveen. Joseph Clark, Ellen Evers en Syb van der Ploeg nemen de zangpartijen voor hun rekening. Het orkest staat onder leiding van dirigent Dirk Brossé en wordt bijgestaan door gitarist Joost Vergoossen en toetsenist Christan Grotenbreg.

Queen
Een van de meest succesvolle rockgroepen uit de geschiedenis is zonder twijfel Queen. Ruim 300 miljoen platen gingen wereldwijd al over de toonbank en dat aantal neemt dagelijks toe. Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor en John Deacon wisten een virtuoze veelzijdigheid aan de dag te leggen in hun fraai gelaagde composities. Stuk voor stuk symfonische mini-opera's. Want ook de teksten zijn gelaagd, vertellen veel en zijn vaak pure poëzie. In opdracht van het NNO staken componist en arrangeur Dirk Brossé en Nicolas de Cock - die eveneens voor de succesvolle Symphonic echoes of Pink Floyd tekenden - de grootste hits in een symfonisch jasje. Uiteraard met spectaculaire lichtshow.

Concerten
Za 5 september 2009 | Groningen | Martiniplaza | 20.00 uur Di 8 september 2009 | Drachten | De Lawei | 20.00 uur Do 10 september 2009 | Leeuwarden| De Harmonie | 20.15 uur Vr 11 september 2009 | Hoogeveen| De Tamboer | 20.15 uur

Programma
Dirigent Dirk Brossé
Zang Ellen Evers
Zang Joseph Clark
Zang Syb van der Ploeg
Gitaar Joost Vergoossen

Dirk Brossé© | Nicolas de Cock Symphonic Queen

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Noot voor de redactie,