Ingezonden persbericht
PERSBERICHT - Amsterdam, 25 augustus 2009
De Tweede Caraïbische Letterendag bij de OBA
Op zaterdag 5 september om 19.00 uur wordt in de Centrale Bibliotheek de Tweede Caraïbische Letterendag georganiseerd in het Theater van 't Woord. Het thema is Lelu! Lelu! Het lied der vervreemding - De kracht van de grote voorlopers.
De Caraïbische Letterendag 2009 zoekt antwoorden op de vraag: wat kunnen grote voorlopers betekenen voor jonge kunstenaars? De bijeenkomst wil tevens een eresaluut brengen aan een van de grote moderne Surinaamse schrijvers: Edgar Cairo (1948-2000).
Programma
In een theatrale setting roepen Felix Burleson en Michiel van Kempen de mens Edgar Cairo op, in en rond zijn eigen teksten. Medewerking verlenen Ena Jansen, Bert Paasman en Pamela Pattynama.
In film- en audiofragmenten zien en horen we Cairo aan het werk; Lydia Emanuels vertelt over Cairo's hoorspel De smaak van Sranan libre, dat hij in enkele dagen schreef na de decembermoorden.
Aansluitend een vraaggesprek met Arthur en Henriëtte Cairo, broer en zus van Edgar. Zij vertellen over de man die ook hun leven veranderde. Arthur Cairo draagt een gedicht van zijn broer voor.
Na de pauze: Abelkader Benali, Maarten van Hinte, Ellen Ombre en Michael Tedja laten hun werk horen en debatteren onder leiding van Noraly Beyer. Het programma wordt afgesloten met funky grooves en latin door jazzformatie Sky Dive. De presentatie van de avond is in handen van Manoushka Zeegelaar.
De toegang tot deze avond is E 10,- / met OBA-pas of Stadspas E 7,50. Reserveren kan via klantenservice@oba.nl of 020-5230801
Edgar Cairo
Edgar Cairo schreef maar liefst veertig boeken: romans, poëziebundels, theaterstukken, essays. Hij was de eerste migrant-schrijver die columns ging schrijven voor de Volkskrant. In al dat werk belicht hij wat hij noemde "het negerschap": de geschiedenis en het verdriet van de zwarte mens, in Afrika, het Caraïbisch gebied en als migrant in Holland. Als kleine hosselaar op een achtererf en geslaagd zakenman, als verzetsheld en koning, als trotse neger én als mens die vooral met zichzelf worstelt. Cairo schreef in het Nederlands en het Sranan en vooral: in zijn eigen "Cairojaans". Zijn tijd ver vooruit riep hij evenveel bewondering als weerstand op. Maar hoe men zijn werk ook inschat: virtuoos was het altijd.
Wat heeft deze explosieve schrijver nog te melden aan de generaties na hem. Hoe kan niet alleen Edgar Cairo inspireren, maar hoe kunnen al die grote kunstenaars die ons vooraf gingen ons tot voorbeeld zijn? Hoe put je kracht uit zulke machtige voorlopers? Waarom spelen voorlopers een grotere rol voor de jonge Marokkanen dan voor Antilliaanse of Surinaamse schrijvers? Welke betekenis heeft traditie? En vooral ook: hoe vind je je eigen weg?
Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een culturele instelling, die zich al 90 jaar ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. In die 90 jaar heeft OBA zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar.
De OBA wil een centrum voor ontmoeting en educatie, voor alle geledingen in de bevolking zijn. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort, in het kader van de leesbevordering, educatie en de overdracht van kennis en cultuur.
De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel.
---
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht