Recessie nadert einde
Amsterdam, 04 september 2009
De stemming over de economie blijft negatief, maar is sinds begin dit jaar wel verbeterd. De recessie loopt op zijn einde, geholpen door de export. Maar het economisch herstel kan de stijging van de werkloosheid niet voorkomen.
De economie is er nog niet bovenop. Dat vinden de 60.700 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Volgens ruim de helft (55%) staat de economie er matig tot zeer slecht voor. Een op de drie (32%) respondenten noemt de economische situatie niet goed of slecht. Een groep van 13% is positiever gestemd en vindt dat de economie er redelijk tot zeer goed voor staat. Gemiddeld genomen is de stemming negatief.
Somberheid neemt af
Hoewel de pessimisten de overhand hebben, is hun overwicht wel afgenomen in vergelijking met eerder dit jaar. Zo dacht in februari driekwart (73%) van de respondenten negatief over de economie en waren optimisten (9%) maar moeilijk te vinden. Het 'overschot' aan pessimisten van 64% in februari is inmiddels gekrompen naar 42% in september. De afgenomen onzekerheid over de economie heeft de stemming verbeterd.
Recessie loopt ten einde
De betere stemming is terecht. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat we nu in het laatste kwartaal zitten waarin de economie krimpt ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat betekent dat in het vierde kwartaal de recessie volgens de officiële definitie - twee kwartalen of meer met negatieve groei ten opzichte van het kwartaal ervoor - voorbij is. De economie gaat vanaf dan weer groeien, het eerst geholpen door de export. Economisch herstel in het buitenland helpt vanaf het vierde kwartaal de uitvoer omhoog. Naar verwachting stijgen de consumentenuitgaven volgend jaar ook licht op kwartaalbasis, al vallen de bestedingen over heel 2010 gemiddeld wel lager uit dan dit jaar. Het economisch herstel zal helaas niet krachtig genoeg zijn om te voorkomen dat de werkloosheid volgend jaar verder oploopt. Wij gaan uit van een gemiddelde werkloosheid van 8,5% in 2010 (zie ook het laatste Maandbericht Economie).
© 2009 ING Economisch Bureau